Преминете към основното съдържание

Пет важни неща за кариерата след 35 години

Ако нещо не върви, вижте на какво трябва да обърнете внимание

© iStock

Виждали сте кариери, които са стартирали силно, но са завършвали безславно. Ето кои 5 неща трябва да помните, за да не ви сполети същото!

През първите пет до седем години оформяте навиците си там, където работите. След това името ви започва да работи за вас и ставате търсени заради уменията си, опита си, професионализма си. Това е моментът, в който трябва да се придържате в бъдеще към следните пет правила, за да продължи да се движи кариерата ви нагоре.

Важен момент в кариерата ви след 35 години са създадените до момента партньорства и контакти – това определя професионалния ви живот и растеж.

Ето петте компонента на успешната кариера:

1. Умение да излизате от зоната си на комфорт

С всяка изминала година това става все по-сложно, защото с времето всеки изгражда навици, връзки и умения, с които се чувства сигурен и в комфорт. Например умеете да пишете добре и знаете, че това ви носи гарантиран резултат. Така се живее лесно и спокойно, но ако нямате разностранен опит, няма да можете да се конкурирате с по-младите, които неизменно дишат във врата ви. Да излезете от собствената си зона на комфорт винаги е болезнено. Това означава да видите кариерата си така, както в момента не я виждате. Означава да признаете, че не знаете много и не умеете много, но не просто да го признаете, а да започнете да трупате нови знания и да изграждате нови умения. Неудобството идва от факта, че 35-годишните приемат неуспехите и провалите (които съпътстват всяко ново начинание и учене) по доста по-драматичен начин от 20-годишните.

2. „Неуморимост“ – желанието да правите всичко сами, дори и вече да заемате мениджърска позиция

Много хора не желаят да „влязат“ в продукта, а остават да го гледат сякаш отстрани и само да го ръководят. Това са т. нар. ефективни мениджъри. Факт е обаче, че успехът на всеки продукт е свързан с това ръководителят му да е постоянно „вътре“ в него. Не е задължително да бъркате цимент, но трябва да разбирате това, което ръководите на повечето нива. Само тогава се получава отличен краен резултат. Това се отнася още повече до интелектуални и сложни мащабни проекти, при които няма място за работа на конвейр. Вие сте напълно отговорни за продукта. Когато сте талантливи и когато сте ангажирани с изпълнението му, ефектът от работата ви е видимо различен. Когато улавяте движението на тенденциите, може да се превърнете в двигател за екипа и да поемате отговорност за свършената работа.

3. Концентрация, последователност и фокус върху един сегмент

Хората трупат разнородни знания, които в крайна сметка не служат за нищо конкретно. Фокусирането върху една област, в която да концентрирате усилията си, води до значително по-големи успехи и умения. Разфокусирането уморява.

4. Позитивна гледна точка, любопитство към професията и отговорност към тези, които ви следват

Тук няма какво повече да се добави. Често хората си мислят, че всичко, което е направено след тях, е по-лошо от това, което са направили те. Но, ако не следите какво правят тези след вас, ще изпуснете много от интересните неща, които се случват.

5. Контролиране на вредните навици

Ако след 35-40 години човек няма вредни навици, той или не работи в творческата сфера, или е работил много върху себе си, за да се справи с вредното им въздействие. Важно е да следите за обноските и поведението си, които говорят много за личното ви израстване, което съответно играе съществена роля за първото впечатление, което правите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser