Преминете към основното съдържание

Пилатес инструкторът Франческа Джакомини разкри тайните за красиво тяло пред elle.bg

„Не съм фен на екстремното кардио - то забавя метаболизма ви и увеличава съхранението на мазнини.“

Въпреки натовареното ежедневие, все по-често жените търсят начин да поддържат в кондиция здравето и тялото си. В тази нелека задача обръщаме внимание на съветите на експерти. Един от тях е Франческа Джакомини, която е преподавател по пилатес в Лондон и един от най-известните инструктори по здравословен начин на живот.

Тя е фитнес експерт и автор на редица статии в здравни и фитнес списания, но е и писател. Франческа е автор на 5 книги на тема здравословен начин на живот. Книгите й може да видите ТУК. През 2010 г. тя създаде и свое собствено телевизионно фитнес шоу, а през 2014/2015 пуска на пазара и DVD с фитнес тренировки в две части - "The Goddess тренировка". Може да ги следите на нейния сайт: www.francescathemethod.com.

Специално за elle.bg Франческа Джакомини сподели пред нашия сътрудник в Лондон Елена Бързанова подробности не само за новия си проект, но някои съвети за активен начин на живот за заетите жени, които не желаят да губят форма.

Какво ще споделите за проекта си?

Съсем скоро стартирах този проект, който ще позволи на всички по целия свят да тренират с мен и да следват моите съвети. Направих го в партньорство с Body.NetworkTV, която събира най-добрите експерти във фитнес и в здравната индустрия. Проверете го: https://body.network. Очаквам с нетърпение да се видим там и да тренирам с вас!

Как започнахте да се занимавате с пилатес?

Била съм в тази сфера през целия ми живот. Почти съм родена в салона! Кариерата ми във фитнес започна с тренировките ми по джудо в залата на моя дядо в Рим. След това изкарах диплома за инструктор по аеробика и степ. Бях толкова запалена по аеробика, че дори започнах да се състезавам на професионално ниво.

През 2001 г. се преместих в Лондон, където разширих дейността си. Изкарах YMCA диплома и започнах да преподавам в най-добрите зали за фитнес. Именно в този период изкарах и магистърска степен по театрална режисура в Middlesex University. След като завърших обаче, открих пилатес. Разбрах, че пилатес обхваща цялото ми знание, което съм придобила в живота си - от спорт и танци до драма. Днес няма тайни в пилатес за мен и мога да се похваля, че съм преминала всички степени и нива към най-добрите школи в Англия и САЩ (някои от тях са http://www.ymcaawards.co.uk/pilates-body-europe и Boot Camp Pilates в Лос Анджелис към Себастиян Лагри. (http://www.lagreefitness.com)

Каква беше първата крачка към бизнеса Ви?

Винаги съм бил мотивирана от необходимостта да помагам на хората да бъдат в най-добрата си форма. Чувствам, че съм задължена да споделям знанията си с други хора, за да могат да се чувстват добре в тялото си, ума и душата си. Движи ме страстта и обичта към това, което правя. Страстта е ключът към постигане на успех във всичко.

Кое беше най-голямото предизвикателство по пътя?

Самата аз. Перфекционист съм и винаги се стремя да извлека най-доброто от себе си и от другите. Понякога това може да бъде благословия, в други случаи може да бъде проклятие. С този подход никога не си в крайна сметка доволен от това, което правиш. Бавно, но сигурно се научих да щадя себе си и другите. Трябва да приемем, че понякога нещата няма как да бъдат перфектни и може да не се получат точно така, както искаме. Научих се да приемам, че всичко си има причина и всичко в крайна сметка се случва по най-добрия възможен начин. Винаги гледам по-голямата картина!

Какъв е съветът Ви към жените, които се оплакват, че няма достатъчно време за спорт?

Ако искате нещо достатъчно много, винаги може да се намери време. Оставете оправданията и се заемете с работа!

Как пилатес промени Вашия начин на живот?

Не Пилатес промени живота ми, а моята собствена “Метод” програма. Годините преподаване на други хора и работа върху собственото ми тяло са предпоставка за създаването на моя метод. Открих, че за да постигна перфектното тяло е изключително важно да се съчетават правилно хранене с правилната комбинация упражнения. Моят метод осигурява тези два инструмента - движение и здравословни хранителни навици. Този метод от упражнения е комбинация между тренировки за кондиция, пилатес и “Баре” упражнения. Моите упражнения включват точни движения със специфично оборудване. Това е тайната на изваяните ми до съвършенство форми! Мога да променя тялото на всяка жена и да й помогна да създаде божествена физика! Но не забравяйте - фитнес без правилно хранене не може да съществува и обратното. Двете трябва да работят в хармония заедно.

Видяла съм и съм изживяла промените, които моят Метод можe да постигне върху собственото ми тяло, така че знам, че може да има такъв ефект върху всеки друг. За да споделя тайна с другите, написах моите книги за правилно хранене и физически упражнения. С тази цел съм създала и всички видеа с упражнения, в ход са и много нови вълнуващи за мен проекти. Може да ме последвате в Instagram francescathemethod или да се абонирате за бюлетин "Instant Съвети" ми като посетите моя сайт: www.francescathemethod.com

Кое е най-важното нещо, което човек трябва да знае и да помисли, преди да реши да започне да се упражнява по Франческа Методът?

Трябва да знае, че се изисква воля. Бъдете последователни и дисциплинирани по отношение на храната. Именно чрез здравословен прием на храна и редовни физически упражнения, вие също може да се постигне тялото на мечтите си. Правете малки промени всеки ден. Преборете се с лошите навици! Забравете за диетите. Бъдете готови да промените начина си на живот към по-добро и ще постигнете дълготрайни резултати.

Какво от философията на вашия Метод може да се прилага в ежедневния живот?

Работете здраво и ще постигнете целите си. Усилената работа винаги се отплаща!

Защо Пилатес / Методът, а не фитнес?

Съветвам моите клиенти да комбинират своите тренировки, така че да им е забавно! Не съм фен на екстремното кардио - то забавя метаболизма ви и увеличава съхранението на мазнини. Въпреки това е важно да поддържаме активността си през целия ден, така че ако решите да правите сърдечно-съдови упражнения нека да бъдат на ниско съпротивление и ниско ниво на въздействие.

Трите Ви любими „ползи“ от заниманията с Метода?

Издължени мускули, физически силно тяло и торс и най-вече дупе, твърдо като кокосов орех! :)

Как ще ви мотивирате жените с натоварен начин на живот да започнат да са занимават активно със спорт?

Разбирам, че е трудно за заетите жени да отделят време за упражнения и спорт в рутината, с която са заобградени. Но именно за тях съм създала този Метод. Упражненията в него са насочени към проблемните области като бедрата, краката, корема и ръцете. Най-добрата част е, че всяка тренировка отнема само 30-45 минути! Но пък е прецизна, ефективна и спестява време!

Има ли трик, с който можем да влезем във форма спешно и бързо?

Няма тайна или магически хапчета, за да се постигне тялото на мечтите ви. Всяка дама Трябва да се ангажира да се отдаде и да тренира по малко всеки ден и да се храни здравословно. Важно е да си водите дневник на храните и да набелязвате задачи за решаване като например да намалите консумацията на захар. Яжте здравословни храни и спазвайте добър режим на упражнения, за да бъдете здрави отвътре и отвън. Постоянството е ключът към успеха!

Как работещите жени в Лондон намират време за тренировка?

Ако искате да имате секси тяло, събудете се по-рано и отидете на фитнес – само така може да постигнете целта си! Предлагам ви да си запазите час при най-добрия ви приятел – фитнес инструкторът ви - всеки ден!

Какви са вашите съвети за здравословен начин на живот към читателите на ELLE България?

Бъдете активни, яжте храна каквато майката природа е родила и се усмихвйте!

Важно е да научите повече за храненето. Това трябва да бъде предмет, който се преподава в училище. Има много достъпна, но и подвеждаща информация, което често обърква хората. Храната не е тенденция! Хранете се разумно и слушайте тялото си. Персонализирайте начинът, по който се храните - това е ключът към по-здравословно и силно тяло.

Аз винаги закусвам обилно, обядът ми е по-малък, а вечерята е съвсем лека. Опитвам се да се храня по едно и също време всеки ден, защото е важно организмът да спазва режим. Винаги избирам добра комбинация от протеини, здравословни мазнини и добри въглехидрати. Всеки ден тялото ми избира различни хранителни вещества. Важно е да го слушам и да задоволявам изискванията му. 

Текст Елена Бързанова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser