Преминете към основното съдържание

Пиърс Браун: „България ми харесва. Трябва да се върна!“

Талантливият и обаятелен автор на фантастика е чувал стотици „не“-та в търсене на издател. Вместо да се предаде, опитвал пак и пак. И днес е сред най-продаваните писатели
Пиърс Браун
Пиърс Браун © Ciela

Авторът на бестселъровата поредица „Червен изгрев“ е носител на наградата на Goodreads в категория „Най-добър фантастичен роман на годината“ три поредни години. Книгите му са толкова успешни, че започват да се екранизират, а освен писател, Пиърс Браун става и холивудски сценарист.

Големият пробив

Преди този главоломен успех обаче, 30-годишният чаровник чува стотици „не“-та в търсене на издател. И на свой ред казва „не“ на изискванията да промени ключови моменти в трилогията си. А когато тя най-сетне излиза в оригиналния си вид, Пиърс се събужда като един от най-известните автори на фантастика.

Без да е учил литература и без да е посещавал курсове за писане. Браун е дипломиран магистър по политически науки и икономика и е работил в сферата на политиката, социалните медии и технологиите в различни стартъп компании, за да се издържа, докато чака големия си пробив в литературата.

Среща на живо

Израснал, пътувайки в различни американски щати, днес той обикаля света, за да се среща с многобройните си (по)читатели.

За съжаление на дамската част от тях, писателят вече е срещнал любовта. Живее с приятелката си и с едно осиновено от улицата куче, което е кръстил на съпругата на главния герой в поредицата „Червен изгрев“ – Ео.

Разказва за всичко това с грейнал поглед и широка усмивка. „Приемам се за късметлия“, казва още в началото на срещата ни в София. Но не се залъгвайте – пред вас е един много силен мъж, с калена воля и упорит характер, чиято решителност не се огъва и в най-трудните моменти.

„Хубаво е жената да има богато въображение“

Как се справяш с почитателките? Знам, че имаш много!

Какво има за справяне – приемам се за късметлия. (Смее се.) Младите жени четат повече от който и да е друг сегмент на обществото. Чувствам се на гребена на вълната.

Жените днес са тези, които тласкат света към промените“

Жените днес са тези, които тласкат света към промените, затова и фактът, че моите книги имат отзвук сред тях, е чест за мен и се надявам да означава, че си върша добре работата.

Ако жените бяхме книги, кой щеше да е любимият ти тип?

Дълга и сложна.

Интересно – очаквах да кажеш нещо, свързано с фантастика или фентъзи.

И това би работило при мен. Стига фентъзито да е в комбинация с фактология. Защото обичам нещата, които имат история, които носят култура в себе си.

Но също така ми харесва и когато има поле за отприщване на въображението. Хубаво е жената да има богато въображение, за да можем да мечтаем заедно.

Живял си в различни щати, а сега, вече като известен писател, пътуваш по света. Ето че стигна и до България.

Бях тук едва за три дни, което е тъжно, тъй като установих, че ми харесва. Ще трябва да се върна.

Откакто съм дошъл, не съм спирал да се забавлявам“

Откакто съм дошъл, не съм спирал да се забавлявам, а все още не съм правил нищо друго, освен да работя. Когато се забавляваш някъде, докато работиш, значи мястото ти харесва.

Къде търсиш вдъхновението?

Най-често в музиката. Използвам я, за да си представя героите. Когато ми е трудно да си припомня как би реагирал даден герой, намирам песента, която да изрази душата му.

Какви други писателски „ритуали“ имаш?

Понякога си слагам звукоизолиращи слушалки и си пускам една и съща песен отново и отново, вдигам си качулката, така че да не виждам нищо друго, освен екрана пред себе си, и се потапям в емоциите от песента, която дава тон на съответната сцена.

Първото, което правя, още със събуждането сутрин, е да пиша. Не проверявам телефона си, не си отварям имейла, не отговарям на съобщения. Понякога не поглеждам телефона си до 2 следобед.

До колко?!

Знам! За щастие, книгите ми се продават и мога да си позволя да правя така. Е, пропускал съм няколко срещи, защото, увлечен в писане, не съм видял алармите за тях.

Бях написал 6 книги преди „Червен изгрев“

Но е изумително да се събуждаш и мозъкът ти да е като бяла страница. Всичко, което има в него, са сънищата от изминалата нощ. Това е най-добрият начин да се свържеш с подсъзнанието си. Без стрес. Без да се сблъскваш с живота още с отварянето на очите. Преди се събуждах и веднага проверявах телефона си.

Повечето хора май сме така.

Но това е толкова стресиращо събуждане! Предразполага те да разчиташ на прилива на допамин от това, че някой е харесал снимката ти или е отговорил на съобщението ти. Важно е да намериш себе си, преди да търсиш външно влияние.

Добре казано. Живял си над гаража на родителите ти, когато си писал „Червен изгрев“. Преди издаването й си живял и в гаража на твой преподавател. Чувстваш ли се като Стийв Джобс на литературния свят?

Не бях поглеждал на нещата по този начин! (Смее се.) По онова време се опитвах да изградя стила си на писане. Вече бях написал 6 книги преди „Червен изгрев“ и почти се бях предал. Трилогията щеше да е последното, преди наистина да се откажа да правя това, което искам. „Червен изгрев“ обаче не успя от раз.

Не можех да си намеря агенция, получих близо 130 отказа. Премесих се в Лос Анджелис заради друга работа, но там не можех да си позволя квартира и затова живеех 6 месеца в гаража на моя професор по политически науки от университета.

Дори не знаех, че писането може да е професия“

Може би всичката тази подкрепа ме е държала гладен за резултати и ме е карала да вярвам, да знам, че това е моят път. Вместо да се откажа, опитвах пак и пак. Когато най-накрая успях да издам „Червен изгрев“, се изнесох от гаража и заживях в апартамент.

А защо започна да пишеш?

Родителите ми твърдят, че още от малък разказвам истории. Тогава дори не знаех, че писането може да е професия. Чак на 18 започнах да пиша.

Какво се промени за теб, откакто стана известен?

Винаги съм имал страхотни хора край мен, но сега мрежата ми за подкрепа е нараснала значително. Най-трудното в живота е, когато никой не вижда какво се крие вътре в теб. Това, че хората харесаха моя вътрешен свят, бе най-великото утвърждаване. Окуражи ме да пиша и да споделям още.

Значи третата книга от трилогията не е краят на вселената „Червен изгрев“?

Ще има още една трилогия. Първата книга от нея тъкмо излезе в САЩ. Сега съм по средата на следващата, но вече мисля за края на тази след нея. Странно е, защото живея с тези герои в главата ми вече 8 години.

Наскоро намерих любовта“

От теб зависи съдбата им. Разстройваш ли се, когато някой от тях умре?

Това е най-трудното. Понякога се ядосвам и забравям, че аз съм този, който е измислил нещата. Но когато живееш във въображаем свят, е полезно да можеш да се губиш така.

Остава ли ти време за хобита в реалния свят?

Разбира се! Обичам да карам маунтинбайк, занимавам се с фотография, опитвам се да сглобя една кола, спортувам.

А има ли с кого да споделяш всичко това?

Да. Наскоро намерих любовта. Срещнахме се преди две години на парти, на което никой от двама ни не е искал да отиде. Аз съм интроверт, тя също. Отраснала е в провинциална Англия.

Беше ли твоя почитателка?

Не. Не беше чела книгите ми, но след като излязохме на няколко срещи и аз заминах на турне с третата ми книга, се е заела с тях. Когато се върнах, отново се видяхме и от там нататък нещата потръгнаха гладко.

За какво мечтаеш сега, след като вече си сред най-продаваните автори в света?

Мечтая да го направя отново! Да създам нови измислени светове, някои под формата на книги, други – за телевизия, трети – като комикс, тъй като всяка история има специфичен начин, по който е най-подходящо да бъде разказана. Да разказвам истории е като да се отправя сам към някое приключение и после да се върна, за да взема на борда и всичките ми приятели.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser