Преминете към основното съдържание

Планетата Япония

Дори след няколко пътешествия дотам страната на изгряващото слънце си остава истинска мистерия за всеки чужденец
Сакура, Киото
Сакура, Киото

Мечтата ми да посетя Япония се роди след като прочетох книгата „Шогун“ на Джеймс Клавел. Прииска ми се да видя тази Япония през XVII век с нейните самураи (благородни воини) и техния бушидо (житейски закон, подобен на този на рицарите в Европа), икебана (изкуството за подреждане на цветя), хайку (поезията) и чадо (чаената церемония), както и това усещане за преходността на живота, отразена в мъдростта на японците да възприемат постоянната опасност от земетресения и тайфуни и да се възхищават на поразително красивите, но ефимерни мигове на сакурата (цъфналите черешови дървета).

Странното беше, че Япония през XXI век, която видях, се оказа не много по-различна от тази, изрисувана от въображението ми, четейки „Шогун“. Японците наричат страната си „Нипон“ или „Нихон“, което означава „изворa на слънцето“ или „страната на изгряващото слънце“, защото, ако се намирате в Китай и погледнете на изток, няма да видите нищо друго след Япония освен величествения Тих Океан, сякаш слънцето изгрява там. Дори това да не е вярно от географска гледна точка, лъчите на слънцето ми се сториха по-ярки от обикновено, когато бях там и ми дадоха усещането, че съм в сън и със сигурност на друга, все още не напълно изучена планета в галактиката.

КАК ИЗГЛЕЖДА СТРАНАТА ПРЕЗ ОЧИТЕ НА ЕДИН ЧУЖДЕНЕЦ?  
А също и през очите на моята приятелка Сачико, която ми помогна да разбера някои от мистериите на Япония. Това е място, където може да се насладите на горещата минерална вода на онсена (традиционна баня), след като сте карали ски, и да установите, че в Япония съществуват маймуни, които правят абсолютно същото – къпят се в горещи минерални извори, заобиколени от преспи сняг! Може да се „изгубите в превода“ някъде между ярките светлини, стотиците хора, пресичащи на пешеходните пътеки, японските тинейджъри, облечени като герои от манга комикси (косплей) и влаковете в Токио в пикови часове, когато всичко изглежда толкова изненадващо подредено и спокойно, въпреки че влаковете са пълни! И след това да се озовете в зеленото спокойствие на бамбуковите гори и обграждащите скромните храмове традиционни градини със сърни и езерца с червени риби. Място, където може да ви излезе късмета да видите японска сватба или да останете учудени, когато японски момичета ви поискат разрешение да ви снимат (да, чужденците, особено светлокосите и светлооките, могат да бъдат знаменитости в Япония)!

В ЯПОНИЯ НАИСТИНА МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАГУБИТЕ!

Дори ако държите в ръцете си поне два пътеводителя и три карти! Винаги можете да погледнете картите на улицата, но не забравяйте, че север невинаги е в горната част на японските карти, както бихте очаквали. Мислите си, че можете да проверите името на улицата и да потърсите центъра на града и всичко ще бъде наред? Всъщност, не точно, защото японските градове нямат центрове или имена на улици и дори самите японци се губят. Сачико потвърди, че е трудно дори за японец да намери правилния измежду многото изходи на гара Токио или правилната станция на метрото, тъй като е трудно да прочетеш имената им поради различните възможни начини за четене на еднa-единствена Канджи буква (китайски йероглифи, които се използват в модерната японска писмена система).

АКО РЕШИТЕ ДА СЕ ШЛЯЕТЕ В ГИОН, КВАРТАЛА НА УДОВОЛСТВИЯТА В КИОТО, МОЖЕ ДА СРЕЩНЕТЕ ПО ЗДРАЧ ИСТИНСКА ГЕЙКО (гейша – жена на изкуствата, която владее традиционни танци, музика и пеене) или майко (ученичка гейша), забързана да срещне клиенти, които ще забавлява цялата вечер с музиката и елегантността си. Най-лесният начин да различите гейко от майко e по тяхното оби (широк колан от твърд плат) – този на майко пада по гърба, докато този на гейко е по-къс и прилича повече на квадрат. Вие също може да се дегизирате като гейко или майко. Ще откриете, че костюмът е много тежък, което в комбинация с гета (традиционните японски дървени обувки), прави нормалното ходене почти невъзможно и дори приятелят или съпругът ви ще са неспособни да ви разпознаят под деликатно и перфектно приложения на лицето ви бял грим.

Гейко в Япония

ТУК ЩЕ ОСЪЗНАЕТЕ, ЧЕ РЕЙГИ (УВАЖЕНИЕТО) Е КЛЮЧОВО ВАЖНО В ЯПОНИЯ!

След месец ще започнете да се кланяте на всеки и навсякъде и ще установите, че японците се кланят постоянно. Бях безкрайно учудена, когато един японец се поклони на банкомат, след като изтегли банкноти. Но най-впечатляващия поклон видях, когато нашият самолет от Хирошима се приземи на летището в Наха и петимата японци, чакащи на перона, се поклониха едновременно в точния момент, в който пилотът изключи двигателя, приветствайки ни, нас пътниците, на тропическите острови Окинава!

Ако добавите „Аригато гозаймашита!“ („Много благодаря!“) към поклона си, ще видите красиви усмивки на лицата на събеседниците си! Сачико ми обясни, че рейги не е само въпрос на уважение, а по-скоро формалност на културна основа, която всички прилагат, без да подлагат на съмнение. Например, по време на чаена церемония, когато домакинята ви сервира чай, трябва най-напред да предложите вашия чай на госта до вас и едва след като той учтиво откаже (или понякога само се поклони), можете да отпиете от чая си.

В Япония може да промените виждането си за това, което се счита за учтиво или не. Там се счита за неучтиво да ядете на улицата или да си духате носа на публично място. За сметка на това е напълно нормално да издавате силен шум, докато ядете вашия рамен (японска супа от юфка удон), дори се счита за доказателство, че харесвате храната.

Счита се също за неучтиво да отстъпвате мястото си в автобуса на възрастен човек, тъй като това може да го обиди (логично, кой би искал да го считат за стар?!). В същото време, ако допуснете тази грешка, статутът ви на чужденец ще спаси живота ви и ще си побърборите за класическа музика с възрастен японец,  който се оказва бивш учител по пиано!

В ЯПОНИЯ МОЖЕ ДА НАСЛАДИТЕ НА НАЙ-ВКУСНАТА, ЕКЗОТИЧНА И ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА.

Катсудон (купичкa с ориз, пържен свински котлет, яйце, зеленчуци и подправки), юфка от удон (пшеница) или соба (черно брашно), понички от тофу, сладолед с вкус на зелен чай, сладкиши с червен боб, обилна закуска от Окинава, пресни сушита, сладки многоцветни супи, темпура (панирани морски дарове или зеленчуци) и къри – карнавал на вкусове и цветове! Освен че е вкусна, японската кухня е и красива! Имайте предвид обаче, че може да се редите с часове на опашка, без да знаете какво точно ще ядете. Всичко е написано на японски.

Модерните ресторанти и кафенета в Япония понякога са истинска шоу атракция. Има ресторант с роботи, „мейдо кафе“, където ще ви обслужва сервитьорка с униформа на прислужница и ще се обръща към вас с „господарю“. Има дори кафене, в което може да си играете с котки.

В ЯПОНИЯ МОЖЕ ДА ПРЕСПИТЕ В ИСТИНСКИ МАНАСТИР, да медитирате вечерта, да опитате изящно ястие, приготвено от монасите и да се събудите много рано, за да се присъедините към тях за огнената церемония, потопени в звуците на барабаните и мантрите (молитви). Единственото неудобство – татамите (японски легла) наистина са твърди.

Тайко концерт по улиците на Токио

Може също да се наслаждавате на дзен градините. Петнадесетте камъка в градината Рйоан-жи в Киото са пос-тавени по такъв начин, че цялата композиция не може да бъде видяна едновременно от верандата – само 14 камъка са видими едновременно. Казват, че само просветен човек може да види едновременно и петнайстия камък.

В Страната на изгряващото слънце може да видите перфектния конус на връх Фуджи-сан с неговата снежна шапка и, ако сте достатъчно смели, да го изкачите. Или просто да се разходите из околните гори, където ще видите пиратски кораби и потопени в красивите огледални езера тори (традиционни яркочервени порти пред входа на храмовете). Можете дори да опитате черно яйце, сварено директно във вода, затоплена от вулкан, което ще ви подмлади с няколко години.

Може и да забогатеете, след като изплакнете банкноти в бамбукови купички в храм в Камакура на път за статуята на Великия Буда (японците вярват, че този ритуал ще умножи парите им)! Може също да се отървете от лош късмет, като счупите глинена фигурка в скала в друг храм, или да пиете свещена вода, която ще ви донесе вечна младост. Можете и просто да си изтеглите късметче на японски и английски (ако е лош късмет, трябва да го вържете на колона в храма, за да го отвее вятърът!).

ПРОЛЕТТА И ЕСЕНТА СА НАЙ-КРАСИВИТЕ СЕЗОНИ В ЯПОНИЯ, изпълнени с цветове. По това време самите японци предпочитат да обикалят страната си. Те не пътуват много, защото обикновено имат само две седмици ваканция на година, но сакура и койо (шарените есенни листа) са за тях свещени моменти.

Сачико ми обясни, че цъфтежът на черешите има духовна стойност в сърцата на много японци. Той трае само няколко дни в годината и символизира началото на пролетта и мимолетността на живота.

ЧАЕНАТА ЦЕРЕМОНИЯ ТУК Е ИСТИНСКА АТРАКЦИЯ.

За да влезете в чайната, трябва да попълзите – вратата с цел е поставена ниско до земята, за да предизвика скромност у посетителите, били те селяни, самураи или...чужденци! След като се поклоните на господарката на церемонията, опитвате малка японска сладка, наслаждавате се на чаената купичка, после я завъртате необходимия брой пъти, отпивате от леко горчивия мача чай, приготвен специално за вас, и накрая правите комплимент на домакинята за чая є.

Можете да участвате в най-автентичната чаена церемония, докато сте отседнали в риокан (традиционна японска гостоприемница), където ще спите на татами и дори ще се насладите на уединен онсен в допълнение на невероятната прясна храна.

За Япония може да се пише много. Истината е, че тази страна трябва да се види и почуства!

Текст МАРИЯ НЕНОВА (с любезното съдействие на Сачико Катаяма)

фотографии ЛИЧЕН АРХИВ,  istock/guliver

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser