Преминете към основното съдържание

Планирайте провал и го отпразнувайте!

80% от новогодишните обещания се провалят до втората седмица на февруари
© iStock

Как върви с новогодишните обещания, започнахте ли работа по тях? Взехте ли си карта за фитнес? Намалихте ли сладкото?

Всъщност може би задавам въпросите си малко рано. Едва 2 януари е. Ще ви питам отново към средата на февруари – според проучвания тогава се провалят 80% от новогодишните обещания.


15 НЕОБИЧАЙНИ НЕЩА, КОИТО ДА НАПРАВИТЕ ПРЕЗ 2020 Г.


Започва поредната година, която сме натоварили с цели и очаквания. И е хубаво още сега, в самото й начало, да приемем, че ще има не само успехи, възходи и радости, но и спадове, провали и разочарования – те също са част от живота. А правилният въпрос не е „Как да избегна това?“, а „Какво ще направя след това?“. Психолозите препоръчват едно просто упражнение – запишете препятствията, които предвиждате, и начините, по които ще ги преодолеете. Големите цели фрагментирайте на малки и реални такива. Също така ги споделяйте с другите. Това ще ви помогне да не се отклонявате. Дори и да се провалите в постигането на някоя от целите си, не го преживявайте като край на света, а като част от пътя си.

Научете се да празнувате. И най-малкия успех. Тук се сещам за един гиф с Марая Кери, отваряща бутилка шампанско, и надпис „Аз, когато съм приключил с 1 от общо 100-те си задачи за деня“. Няма как да не се усмихнете, нали?


СЪЗДАЙТЕ СИ РИТУАЛИ, ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ ДОБРЕ


„Празнуването е една от емоциите, които подтикват хората по пътя на положителните навици“, казва д-р Макгонигал. Празнуването казва на мозъка ви, че даденото поведение е полезно и че трябва да се търсят повече възможности да го практикувате. Празненствата не е нужно да са големи. Ако най-накрая сте си взели изпита по шофиране, похвалете се на колегите. След тежка тренировка си направете потно селфи. Според д-р Макгонигал тези малки действия всъщност могат да променят паметта ни за конкретно преживяване, правейки го по-позитивно, отколкото е било. „И това прави по-голяма вероятността да изберете да го повторите отново в бъдеще“, добавя тя.

Високата топка в тази игра е способността да празнуваме както малките си победи, така и провалите си. Отправяме това предизвикателство към себе си, а и към вас. И нека силата бъде с всички нас!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser