Преминете към основното съдържание

Планирайте всичко за празниците, за да ги посрещнете без стрес

Седмиците преди Коледа и Нова година са доста изморителни и финансово изтощителни, ако нямате “бойна” стратегия как да ги преодолеете без големи загуби на сили, нерви, пари.

Подаръците

Те са голямо перо от бюджета, без значение дали ще празнувате само с любимия, в тесен семеeн кръг или с цялата фамилия. Ето някои лесни начини да си спестите време, пари и притеснения.

* По възможност използвайте онлайн информацията за сравнение на цените на различни стоки, вместо да обикаляте от магазин на магазин.

* Тази година със сигурност ще пазарувате предимно онлайн. Добавяйте в кошницата си в “крачка”, докато избирате, и чак тогава поръчайте всичко накуп. Така ще си спестите разходи за доставка за всеки подарък поотделно, а може и да натрупате определена сума, при която доставката е безплатна.

* Подарете ваучер за определена сума – така пестите време за обикаляне и чудене какво да купите, а и давате шанс на близкия ви да си избере нещо по негов вкус.

* Използвайте празничните комплекти, които се предлагат традиционно по това време, за да се отсрамите пред неочаквани гости или любезни съседи, които ви носят подарък – просто може да разделите нещата и да ги поднесете поотделно.

* Вземете един ваучер за пазаруване от ваша любима марка, за да го имате подръка, ако сте пропуснали някого – така си спестявате тичането в последния момент за подарък, който може да ви излезе дори по-скъп, просто защото нямате време да избирате или да сравнявате цени. Дори да не ви потрябва, после може да си подарите с този ваучер нещо на себе си, заслужили сте си го!

* Поговорете с любимия си на тема подаръци – може да се разберете вместо традиционните вещи, да си направите друг общ подарък, например романтичен уикенд, билети за представление на любим изпълнител, за концерт на гостуваща звезда, пътуване до мечтано място.

Коледната украса

Няма да е истински празник, ако се откажете от нея. Украсата е творчески процес, в който може да включите активно децата, тя е част от коледната веселба. Още по-приятно става, ако направите някои декорации сами – от шишарки, например. Помолете бабите и дядовците да извадят някои запазени от вашето детство елхови играчки, те със сигурност ще внесат уникален елемент и мили спомени в празничния дом.

Разбира се, най-добре е да украсите коледна елха, особено ако вкъщи има деца. Дали ще е живо дръвче в саксия, отрязана елха или изкуствена, е въпрос на избор. Ако се спрете на изкуствена коледна елха, може да се заиграете с цветовете. На пазара освен традиционното зелено дръвче се предлагат снежнобели, златисти, сини, червени, дори може да откриете ексцентрични черни елхи. Съобразете се с интериора на дома си за цвета на елхата. Може да изберете и тема – например златна Коледа, и да украсите целия си дом в златисто.

* Ако се откажете от елха, пак не пропускайте коледната украса: елхови клонки във вазата, светлинки на прозореца, бляскави стъклени топки в купичка... Празничното настроението идва с подготовката, а красотата и уютът в дома помагат да се сбъднат чудесата по Коледа.

Поздравителните картички

Звучи ви старомодно, но бъдете сигурни – ако получите коледна картичка в плик по пощата, ще се почувствате наистина специални. Та кой си прави този труд днес – да купи, надпише, адресира, залепи марка и отиде до пощенската станция, за да я пусне, ако не е някой, който много ви обича и цени! Доставете тази радост и вие – сигурно имате любими хора, които ще са далеч тази Коледа, пожелайте им щастлива и успешна Нова година “черно на бяло”, написано лично от вас. Когато им отидете на гости, нищо чудно да видите вашата поздравителна картичка на видно място – явен знак, че са оценили жеста ви.

Ако все пак сте горещ привърженик на електронните комуникации, пак можете да го направите така, че да изразите по-добре сърдечните си чувства и лично отношение. Изберете вариант на поздравителна картичка, която да създадете сами или да персонализирате.

© iStock

Още по темата

КОЛЕДА Е БЛИЗО
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser