Преминете към основното съдържание

Плитвичките езера – парченце сюрреализъм от Хърватия

Нюансите игриво преливат от синьо в зелено и обратно, рисувайки вълнуваща жива картина
© istock

Няма как да не са ви попадали снимки на това сюрреалистично място. Сюрреалистично, защото има някаква толкова специфична и различна красота в него, че неволно или не, съзнанието прави асоциация с филми като „Аватар“.

Знаете ли колко са Плитвичките езера? Те са 16 на брой и са стъпаловидно разположени насред гъсти гори. Намират се в централната част на страната, близо до пътя, свързващ Загреб и Далмация. През 1949 г. районът е обявен за национален парк, а 30 години по-късно е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Общата му площ е около 300 кв.м.


КЬОНИГЗЕЕ – КРАЛСКОТО ЕЗЕРО


Езерата преливат едно в друго чрез множество малки и по-големи водопади. На практика долината на река Корана се обновява и променя непрекъснато в динамична каскада от езера, водопади и малки поточета. Нюансите игриво преливат от синьо в зелено и обратно, рисувайки вълнуваща жива картина.

За да бъде възможна разходката и разглеждането на това живописно място, са изградени десетки дървени пешеходни мостчета и пътеки с обща дължина около 18 км. Можете да комбинирате с корабче и/или влакче, има различни маршрути – като дължина и време за обхождане. За финал остава Големият водопад, който е последният щрих на този природен шедьовър.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser