Нека прибавим още малко коледно настроение, като приготвим вкусни и здравословни пълнозърнести меденки с джинджифил. Изненадайте семейството си с тях или ги направете заедно, за да бъде още по-забавно, а идеите за декорация ще намерите в галерията ни.
За тестото:
- 3,5 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1/2 ч.ч. масло
- 2 и1/2 ч.л. пресен джинджифил
- 1/2 ч.ч. мед
- 15 фурми
- 1 яйце
- 3 с.л. бадемов тахан
За глазурата:
- 1 белтък
- щипка бакпулвер
- ксилитол на вкус
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с бакпулвера, канелата и индийското орехче. Добавете разтопеното масло. Настържете пресен джинджифил и го прибавете. Намачкайте добре или пасирайте фурмите. Добавете ги при другите продукти, заедно с меда, тахана и яйцето. Омесете хомогенно тесто. Разточете го до дебелина около 5мм и го изрежете с формички. Печете меденките на 150-160 градуса с вентилатор за 14 - 15 минути или докато ъгълчетата им станат леко златисти. За глазурата разбийте на сняг белтъка с бакпулвера. Добавете ксилитола 3-4 с.л. и разбъркайте. Шприцовайте меденките по желание и декорирайте с натурални продукти (сушени плодове, матча на прах, спирулина, брашно от арония, шоколад, бадеми).