Преминете към основното съдържание

По чаша вино на ден...

Лечебните свойства на напитката при умерената й консумация са известни от векове
© iStock

В древността знахарите използвали антибактериалното му свойство за лечение на рани. Днес вече е доказано, че червеното вино намалява холестерола, помага срещу сърдечносъдови заболявания, рак и неутрализира инфекциите.

Във всеки вид червено вино има различно количество ресвератрол - съединение от групата на фенолите, което е тайната съставка на виното. То има специфичната способност да улавя свободните радикали, които учените свързват с остаряването на организма. 

Значителни количества от него съдържат и масово консумираните каберне совиньон и мерло. Освен сорта за натрупването на лечебното вещество в напитката е решаващ и климатът. Когато той е променлив, лозата има по-голяма нужда от защита срещу въздействията на околната среда и съответно произвежда повече от него. 


10 СЪВЕТА ЗА КОМБИНАЦИИ МЕЖДУ ХРАНА И ВИНО


Гроздовият сок действа и в друга насока на медицината. Въпреки че силата му по отношение на плодовитостта е използвана още в древността, през 2003 г. British Medical Journal публикува изследване, направено сред 29 844 жени, което доказва, че консумиращите вино дами забременяват по-бързо.

Въпреки че съдържа по-малко ресвератрол, бялото вино също е полезно. То се използва при различни лечения и процедури за отслабване. 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser