Преминете към основното съдържание

По-лошо от захарта: 8 храни, които влияят негативно на организма

Изключете ги от менюто си

Изкуствени подсладители

За съжаление, „сладките врагове“ могат да се крият под различни имена върху етикетите на познатите ни продукти (затова ви съветваме внимателно да проучите състава им, докато все още сте в супермаркета). Те превишават сладостта на захарта с 10-600 пъти, предизвикват силно чувство на глад и водят не само до излишни килограми, но дори и до затлъстяване. Мозъкът ни не получава сигнал, че желанието да „изядем нещо сладко“ е удовлетворено и ние продължаваме да ядем повече, без дори да го забелязваме.

Хидрогенирани и транс-мазнини

Хидрогенираните мазнини са висококалорични и токсични, те могат да повишат "лошия" холестерол, да понижат "добрия" холестерол и да увредят сериозно организма. Избягвайте и храни, на които пише „частично хидрогенирано масло“: консумацията на транс-мазнини увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип II.

Енергийни напитки

Средно една енергийна напитка съдържа повече от 30 грама захар и много стимуланти, които намаляват апетита, нарушават съня и дехидратират тялото.

Газирани напитки

Газираните напитки съдържа царевичен сироп, който има фруктоза, която може да причини сериозно чернодробно заболяване (царевичният сироп трябва да се избягва при избора на каквато и да е храна). Освен това те увеличават глада, като ни принуждават да консумираме повече калории, от колкото тялото се нуждае.

Нитрити

Те се добавят към преработени меса като бекон, шунка, салам и колбаси. При високи температури нитритите могат да образуват токсични съединения, известни като нитрозамини, които от своя страна са канцерогенни и увеличават риска от рак на панкреаса, стомаха и дебелото черво.

Хранителни оцветители

Жълтите багрила №5 и №6, намиращи се в зърнени храни, пудинги и други храни, пречат на концентрацията и ученето при децата. А жълтият №5 може да предизвика алергични реакции при някои хора.

Пуканки за микровълнова фурна

Химичното покритие, използвано в някои торбички с пуканки, се разпада при нагряване до вещество, наречено перфлуороктанова киселина, което може да причини рак.

Преработено и третирано с хормони месо

Консумирането на преработени меса, колбаси и бекон увеличава риска от сърдечни заболявания с 42% и диабет тип II с 19%. Освен това преработените меса са с високо съдържание на натрий. По същата причина трябва да се избягва месо, което е специално отглеждано във ферми, инжектирано с хормони и с възпаления заради стреса на животното.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser