Преминете към основното съдържание

По слънчевия часовник…

Ритъмът, който получаваме по рождение, определя доста неща в живота ни
© iStock

Думата „биоритъм“ стана толкова обичайна, че сме готови да обясним с нея практически всички разминавания в ежедневието: закъснението за важна среща, нежеланието на партньора ни да ходи с нас на театър, ранното ставане на децата в неделя сутрин. Какво да се прави – биоритмите не съвпадат! Учените добавят: ритъмът, който получаваме по рождение, определя и доста други неща. Цикличността на всичко случващо се в природата е очевидна: денят сменя нощта, след един сезон настъпва друг – и всички живи същества са подчинени на тази закономерност.

Хормонът на нощта

Повечето живи организми на Земята, включително и човекът, зависят от периода на завъртане на планетата около нейната ос – т.е. от смяната на деня и нощта, което за нас означава бодърстване и сън. Тези ритми се наричат циркадни. През циркадния ден се изработва енергия, през циркадната нощ се трупат хранителни вещества, тече процес на възстановяване на организма. Тези промени се регулират от ендокринната система. Основният хормон в този процес е мелатонинът, наричан често регулатор на денонощните ритми или хормон на нощта. Той се произвежда от епифизата именно през нощта и присъствието му в кръвта е правопропорционално на продължителността на тъмната част от денонощието. От промените в концентрацията на мелатонин зависят фазите на съня и периодите на бодърстване.

Важният мелатонин

Концентрацията на мелатонин в организма зависи от възрастта. При децата нощем е 40 пъти повече отколкото денем. И така – до пубертета. Ако и тогава продължава да е висока, половото съзряване се проточва. В зряла възраст изработката на мелатонин се забавя. Според нови изследвания мелатонинът може да забавя процесите на стареене и да удължава живота.

Ритъмът е нещо като калкулатор на продължителността на живота и работата на организма. Не бива да „чупим“ биологичния часовник, а по-скоро да го разберем и да се възползваме от него.

Описаните закони на биологичния ритъм трябва да са в основата на дневния ни график.

Важно е да не го нарушаваме: ако се насилваме да работим в моменти, когато организмът ни има нужда от сън, напълно нарушаваме жизнения си ритъм.

Експериментално е доказано, че при животните може да се предизвика болест (невроза) по изкуствен начин, като се смени обичайният дневен режим. Същото се отнася и за хората и е важно да се съобразяваме с това.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser