Преминете към основното съдържание

По-успешни ли са жените, които носят грим?

Колкото повече продукти на тоалетката - толкова по-висока заплата
© iStock

Слагате ли си грим? Колко често? 

Ако към сутришната ви рутина е включена и гримът, това означава, че вие се събуждате сравнително по-рано, за да си отделите време и на макиажа. Хидратиращ крем, фон дьо тен, пудра, спирала, червило - до тук 20 минути пред огледалото, освен, ако не сте решили да преминете към про техниките на контуринга.

И докато това отдавахме, по-скоро, на суетата ни, скорошно проучване на Science Direct доказа, че външният вид влияе и върху заплатата ни.

Според статистиката, привлекателните хора печелят около 20% повече, отколкото хората със средна привлекателност. Тази разлика може да се промени с добре поддържан външен вид, което предполага, че възприятието за красота може да бъде манипулирано. 

Оказва се, че чантата ни за гримове и обувките на висок ток, които седят в шкафа до бюрото, не са никак излишни. 

В проучванията, анкетьорите са помолили хората да отговорят на различни въпроси свързани с техните доходи, работа, образование, индивидуалност и др. 

Интервюиращите също са оценяли своите интервюирани по това колко са привлекателни и колко са поддържани. Подобно на по-стари проучвания, статистиката показа, че привлекателните хора са склонни да получават по-високи заплати. 

И това не е всичко. Изследването им предполага, че грижите за кожата - прилагане на грим, стилизираната коса и дрехи са всъщност нещата, които пряко влияят на почти всички разлики от платежната ведомост за жени с различна привлекателност. 

За мъжете грижата за външия вид не играе голяма роля в тази разлика в заплатата. 

© iStock

В края на краищата, красотата може да бъде вродена качество, или тя може да бъде резултат от добър подбор на дрехи и хубава прическа? 

Ето какво се оказва, според учените, "За жените предимството на привлекателността идва от е добре поддържания външен вид. За мъжете, само около половината от ефекта на привлекателност се дължи на това".

Изследователите имат различни обяснения за това. 

Според някои, това е дискриминация срещу хора, които се възприемат като непривлекателни. Други мислят, че това са подсъзнателни пристрастия -  "ефектът на ореола", според който ние приемаме, че, тъй като хората са красиви, те имат и други положителни личностни черти. Също така, според проучванията, привлекателните хора често са възприемани като по-интелигентни, по-надеждни и по-отзивчиви.

Въпреки това, учените намериха голяма разлика между мъжките и женските работни заплати, когато става дума за поддържан външен вид. Факторите като възраст, раса, образование и личностни черти като добросъвестност бяха  игнорирани и анкетьорите са разгледали как са били оценени хората на базата на привлекателност и реалната им работна заплата. 

Статистиката показва, че красотата, особено за жените, е по-скоро поведение - "нещо, което правите", а не "нещо, което сте". 

Хората са склонни да виждат в привлекателността като фиксирана вродена черта, но учените твърдят, че правилното е да се възприеме като комбинация от биологични качества, личностни характеристики и козметични практики.

Ако търсите най-подходящият цвят за офиса - синьото е! Освен това този сезон е на върха на трендовете:

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser