Преминете към основното съдържание

Почина архитектът Робърт Вентури - един от основателите на постмодернизма

Причината е усложнения на болестта на Алцхаймер
Робърт Вентури и съпругата му Денийс Скот Браун
Робърт Вентури и съпругата му Денийс Скот Браун © cleveland.com

The ​​New York Times съобщиха, че в 94-та година от живота си почина американският архитект Робърт Вентури - един от пионерите на постмодернизма.

Той е починал на 18 септември в дома си във Филаделфия. Според сина му Джеймс Вентури, архитектът е страдал от усложнения от болестта на Алцхаймер.

Робърт Вентури е носител на наградата Прицкер, и автор на книгата "Сложност и противоречие в архитектурата" (1967) и "Учим се от Лас Вегас" (1972), които полагат основите на архитектурния постмодернизъм.

© getty, Мемориалния комплекс на Бенджамин Франклин

“Less is a bore!”

Той е сигурен, че декорациите и историческата алюзия, а дори и чувството за хумор и ирония имат място в модерната архитектура и заявява, че "по-малкото - е скучно".

Неговата теоретична работа, от степента на влияние върху архитектурата, се приравни към произведенията на френския модернист Льо Корбюзие.

Дизайн на Робърт Вентури и Денийс Скот Браун

Сред най-известните проекти на Вентури са сградата на Музея на изкуството в Сиатъл, Мемориалния комплекс на Бенджамин Франклин във Филаделфия, както и домат не неговата майка - Ванна Вентури. 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser