Преминете към основното съдържание

Почина Хю Хефнър, основателят на Playboy

Бизнесменът умира на 91-годишна възраст
© AP

Американски издател, бунтовник и интелектуалец Хю Хефнер в продължение на много години е един от най-ярките личности на американската поп култура, символ на който е и неговото издание Playboy.

Хедонистичният пророк, както го нарича преди време сп.Times, почина в дома си от естествена смърт. 

"Животът е твърде кратък, за да живееш нечия чужда мечта" - Хю Хефнер.

"Баща ми живя ... като виртуоз на медиите и културата. Той е и човекът, който стои зад някои от най-значимите социални и културни движения на нашето време в защита на свободата на словото, гражданските права и сексуална свобода", - каза в интервю за People синът на Хю Хефнът Купър, творчески директор на Playboy Enterprises.

Купър добави, че липсата на баща му ще бъде осезаема. 


 
КАК ЗАПОЧВА ВСИЧКО?

Първият брой на списанието на Хефнър излиза през 1953 г., в собствената му кухня като в рубриката "Момиче на месеца" позира Мерилин Монро. Нейните снимки, направени по време на фотосесията за календарната 1949 година Хефнър купува за $200.

Хю заема пари за публикуването на първия брой, включително и от собствената си майка. Въпреки това, в най-скоро време плодът на въображението на Хефнър става едно от най-продаваните мъжи списания в света.

Легендарният основател на популярното списание счита себе си като вдъхновител на сексуалната революция през 1960-70-те.

"Никога не съм смятал Playboy за списание за секс", казва Хефнър през 2002 г. в интервю за CNN. "За мен това винаги е било лайфстайл списание, в което сексът е важна част."

В допълнение към снимките на голи модели в списанието излизат сериозни интервюта с Фидел Кастро, Джон Ленън, Мартин Лутър Кинг, публикуват се разкази на писатели като Владимир Набоков, Кърт Вонегът, Ян Флеминг, Станислав Лем, Стивън Кинг, Габриел Гарсия Маркес, Джак Керуак и др.

Хю Хефнър и Мерилин Монро

ПРЕЗ ВРЕМЕТО

Playboy бързо се превръща в забележителна марка, а логото под формата на заек с папионка около врата е едно от най-разпознаваемите в света. 

Върха на популярността на списанието е през 70-те години. То разчита на публикуването на голи модели като разпространението достигна 7 милиона копия. През последните години обаче разпространението на списанието не надхвърля 800 хиляди. Playboy получава голям дял от приходите от продажбата и лицензирането на маркови продукти. През 2015 г. бе обявено, че Playboy ще бъде пуснат без "голи" снимки. Но една година по-късно списанието се връща към предишния си формат.

"Аз никога няма да порасна. За мен най-важното е да остана млад. Реших отдавна, че възрастта не е от значение, стига момичетата да мислят по същия начин." - Хю Хефнър

БУРЕН ЛИЧЕН ЖИВОТ

Хефнър обича да организира буйни и шумни партита в компанията на млади модели в именията си в Чикаго и Лос Анджелис. А за успеха си с жените, той обяснява, че дължи на факта, че приема виагра.

През живота си медийният магнат е спал с повече от сто жени - твърди самият той. Хефнър се жени три пъти и има две деца от първия си брак - син и дъщеря.

Преди четири години, 86-годишният Хефнър се ожени за трети път за едина от моделите на Playboy Кристал Харис, която е 60 години по-млада от него.

Кристал Харис става и лице на списанието през декември 2009 г.

За Хефнър това е трети брак, докато за Харис - първи. През 1949 г. съпругата на Хефнър е Мидфред Уилямс, а през 1989 г. - Кимбърли Конрад.

Състоянието на Хю Хефнър се оценява на 43 милиона долара, според доклад на уеб сайта на компанията Playboy Enterprises, Inc.

Кейт Мос на корицата на сп. Playboy

ГЕРОЙ ИЛИ АНТИГЕРОЙ?

Със своята копринена пижама той е противоречив герой в Америка.

Наистина ли е основателят на лайфстайл революцията или е просто един похотлив старец? Омразен продавач на зловредно порно или просветен издател на съвременна литература?

Феминистите го обвиняват, че в имението си той се отнася с жените само като сексуален обект, ако не и като проститутки. В същото време той подкрепя расовата интеграция и се застъпва за правата на гейовете.

Хефнът е много по-сложен персонаж от това, което се вижда от таблоидните издания. И от гледна точка на сексуалните нрави, той е дързък и шокиращ в зависимост от вкусовете. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser