Преминете към основното съдържание

Почина легендарният моден фотограф Питър Линдбърг

Неговата отличителна черно-бяла фотография се счита за една от най-емблематичните в съвременната мода
© therealpeterlindbergh

Вчера, на 3 септември, почина известният немски фотограф Питър Линдбърг. Той беше на 74 години.

Информация за смъртта на Линдбърг се появи в официалния му акаунт в Instagram.

През годините сътрудничи с ELLE, Vogue, Harper's Bazaar, Vanity Fair и други големи световни публикации. Направил е едни от най-известните портрети на Анджелина Джоли, Кейт Мос, Кейт Уинслет, Синди Кроуфорд и е единственият фотограф, снимал за календара на Pirelli четири пъти.

Естел Лефере, Карън Александър, Рейчъл Уилямс, Линда Еванджелиста, Татяна Патиц и Кристи Търлингтън (1988)

Линдбърг е работил с всички!

От Джейн Биркин, Никол Кидман и Ума Търман, кредитиран е като един от главните виновници, заради когото супермоделите Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл, Синди Кроуфорд и Кристи Търлингтън стартират кариерите си.

Една от последните му творби е корицата на септемврийския брой на Vogue UK с Джейн Фонда, Адвоа Абоа и Салма Хайек Пино, с Меган Маркъл като гост редактор.

"Красотата говори за личността, за вярата в това да бъдеш себе си и за собствената си чувствителност - така определям съвременната жена" - Питър Линдбърг

Питър Линдбърг е роден през 1944 г. в окупиранaта от Германия Полша. Като юноша работи в Дуйсбург като облича витрините на модните магазини. След дипломирането си той постъпва в Академията за изкуства в Берлин. По време на следването си той не губи време и успява да обиколя целия свят. В началото на 70-те години се установява в Дюселфорф, а след като получава славата на фотограф в Германия, той започва работа за списание Stern. През 1978 г. се премества в Париж, където увлечен по модната фотография започва кариерата си във Vogue. 

Световната му популярност идва в началото на 90-те, когато Анна Уинтур го моли да снима за корица популярни модели в изчистени бели мъжки ризи. 

За сесията той кани младите Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Татяна Патис, Синди Кроуфорд и Кристи Търлингтън. Смята се, че точно тази снимка ражда ерата на супермоделите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

 

 

Линдбърг черпи вдъхновение от документалната фотография и от майсторите на реалистичната фотография на 20-ти век като Анри Картие-Брессон. Той се опитва да покаже героите си истински, затова често в обектива му звездите се появяват без грим и без ретуш. 

Черно-белите творби на легендарния фотограф могат да се видят в колекциите на център „Помпиду“ в Париж и музея „Виктория и Алберт“ в Лондон.

Вижте още:

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser