Преминете към основното съдържание

Почина световноизвестният актьор Рютгер Хауер

"Всички тези моменти ще бъдат изгубени във времето като сълзи при дъжд..."
© getty

Тъжната новина бе съобщена от мениджъра на Рютгер Хауер. Актьорът е починал след кратко боледуване на 19-ти юли, като вчера е било погребението му в родната му страна - Холандия. 

Преди да работи в Холивуд, Хауер става един от водещите актьори на холандското кино и работи често с режисьора Пол Верховен. Първата слава на актьора донася ролята му във филма "Нещо сладко" - признат за най-добрия холандски филм на всички времена.

Една от най-известните му роли е на Рой Бъти в култовия филм на Ридли Скот „Блейд Рънър” от 1982 г., в който Хауер изиграва антагониста на героя на Харисън Форд. Философският монолог, който героят на Хоуър води в конфронтиращата сцена е написан от самия него.

Рютгер Хауер роден на 23 януари 1944 г. в малко градче, близо до Амстердам. Запознава се е с актьорското майсторство още в ранна възраст благодарение на родители си - баща му е преподавал в местния драматичен колеж, а майка му била учителка по драма. За първи път Хауер навлиза на сцената на 5-годишна възраст и вече на 11 години дебютира в театъра.

Като буен тинейджър той бяга от дома, след което се установява в търговски кораб и дълги месеци плава с екипажа. По време на пътуванията си младежът успява да посети много страни -  включително Канада, Сингапур и Пакистан. В същото време Хауер открива страстта към изучаването на чужди езици, което впоследствие му помага в актьорската му кариера.

© getty

След като приключва с пътуванията си, холандецът се записва в Театралния университет на Базел, но не успява да завърши образованието си там. Две години по-късно той се присъединява към армията като парашутист. Успява да завърши университета едва след като завършва двугодишната си службата. Той усъвършенства актьорското майсторство в Амстердам, след което е приет в Кралския театър.

Паралелно с театралната кариера, Хауер се насочва към киното.

Една от първите роли на холандеца е участието му във филма „Мистър Хауарден”, който излиза на екраните през 1968 г., но кадрите с младия актьор не са включени в окончателната версия. Скоро обаче той става популярен с ролята си в телевизионния сериал “Флорис” - повратна точка за кариерата на Хауер.

Именно по време на „Флорис“ актьорът се срещна с режисьора Пол Верховен, благодарение на когото по-късно става световна звезда.

Малко по-късно Хауер дебютира в Холивуд с филма "Нощни ястреби" със Силвестър Сталоун. През следващата година, Ридли Скот го каства в емблематичниат "Блейд Рънър". 

През 1987 г. Хауер взима първият си Златен глобус за ролята си в "Escape from Sobibor", където играе съветски военнопленник Александър Печерски.

В следващите години актьорът участва в редица добре познати филми, включително „Knockin' on Heaven's Door“, „Стопаджията“, „Батман в началото”, „Град на греха”, „Валериан и градът на хилядите планети", "The Sisters Brothers" и др. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser