Преминете към основното съдържание

Подсъзнание и интуиция – има ли разлика?

Двете понятия не са синоними, но не са и антоними
© iStock

Подъзнанието

Когато бащата на психоанализата Зигмунд Фройд открива подсъзнанието, това стряска хората. Тогава те вярвали, че всичко може и трябва да бъде контролирано. Но всъщност съзнанието е доста малка част от психиката ни, докато обемът на подсъзнанието ни и досега не е известен. Според Фройд подсъзнанието съхранява нашите забранени импулси, тайни и това, което дори не знаем за себе си и не можем да контролираме, но ни управлява.

Добре, че се поява Милтън Ериксън, един от най-известните психотерапевти на XX век, който донякъде успокоява човечеството. Според него подсъзнанието не ни е враг, а на него дори може да се разчита. Ериксън демонстрирал истински чудеса при управлението на своето и чуждото подсъзнание. В детството си Ериксън боледувал от детски паралич и много години бил лишен от възможността да се движи, не чувал добре, страдал от далтонизъм и дислексия. Но той притежавал невероятна проницателност, интуиция и изобретателност. Колегите му се бояли да се здрависат с него, защото само с докосване на ръката той можел да накара човека срещу него да изпадне в хипноза. „Ериксоновата хипноза“ и до днес е един от най-популярните методи в психотерапията.

Мястото на интуицията

Тя се намира именно в подсъзнанието. Нейното най-просто определение дава основателят на аналитичната психология Карл Юнг: „Интуицията е фикция, с помощта на която можете да видите това, което се случва „зад ъгъла“. Може и да ви изглежда невероятно, но сякаш някой прави нещо вместо вас, а вие му се доверявате.“ В това няма нищо логично, нали?

Днес съществуват специални техники (основно източни) за пробуждане на интуицията. В будистките храмове монасите застават с лице към стената, а техният учител им задава неочаквани и дори нелепи въпроси като: „Какво е пляскане с една ръка?“. Те трябвало да отговорят спонтанно с първото, което им идва на ум и това всъщност бил най-точният отговор. Например пляскане с една ръка е тишина. Красиво казано, нали? Но за учителя не било важно това, а умението на ученика да се отпусне. В такова състояние хората се чувстват щастливи и в главата им се появяват точните идеи.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser