Преминете към основното съдържание

Подсъзнателно презираме хората без поколение

Този така личен избор – да нямаш деца, влияе на отношението на околните. Въпреки това броят на младите жени, които доброволно нямат деца, нараства
Създаването на деца се възприема като морално задължение.
Създаването на деца се възприема като морално задължение. © iStock

Този така личен избор – да нямаш поколение, влияе не само на човека, който го взима, но и на отношението на околните. Решението ги кара да гледат на нас с недоволство, гняв и презрение, установява Лесли Ашбърн-Нардо, доцент по психология в университета „Пардю“, Индианаполис. Участниците в нейно проучване проявили най-голямо одобрение към двойките с две и повече деца, а онези без нито едно били определени като непълноценни.

Обществен натиск

„Създаването на деца и отглеждането им се възприема като морално задължение. Това обяснява и масовото негативно мнение за абортите“, обяснява д-р Нардо и допълва, че нарушаването на обществените норми и очаквания за родителството обикновено води до психически тормоз спрямо хората, направили подобен избор.


5 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО ЖЕНИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ИМАТ ДЕЦА


Този натиск е не само от близки и роднини, но се усеща и на работното място, и в системата на здравеопазването – например, когато при рутинните прегледи гинекологът ви напомня, че ви е време за бебе.

По-малко бебета, повече домашни кученца

От 1970 г. насам броят на младите жени, които доброволно нямат деца, нараства. За сметка на това се наблюдава увеличение на двойките, които вместо бебе имат... малка порода куче, сочи проучване на Лесли Ашбърн-Нардо, което обхваща населението на САЩ.

В България заради неработещия регистър на ражданията все още не се знае колко деца са се родили у нас през миналата година. По данни на bTV, има 8% спад в раждаемостта през 2018 в сравнение с 2017 г. Регистърът на здравната каса също потвърждава това. Официалният брой на новородените ще е известен през април.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser