Преминете към основното съдържание

Похотта път ли е към върха?

ELLE провери какво тогава е новото място на дамите в леглото
© iStock

От списание ELLE България

Нежният пол отдавна не е пасивен в секса. Само че нормите за мъжко поведение не вървят, когато говорим за жени. 

Не е за вярване, но докато случайно хвърляме поглед в сайта на някой секс шоп или обсъждаме с приятелка достойнствата на секса с нов мъж, се оказва, че има зони от еротичното поле, които все още са загадка за нас, жените. Добре дошли в неизследваната територия на дамската сексуалност! Разбира се, през последните десетилетия доближавахме с големи стъпки тази територия. Факт е, че покрай сексуалната революция се случиха безпрецедентни промени в отношението към жените и техния полов живот. Но проумяването на това, какво възбужда сексуалния им апетит, колко голям точно е той и какви са механизмите за определяне на желаното меню, е все още в развитие. Добрата новина: може да сме първото поколение жени, доживели отговорите на горните въпроси!

От „Да“ до „Дааа!“

Поведението на дамите в леглото определено еволюира! От жената, която чака да мине сватбата, до тази, която пише в Twitter за безименните мъже, преспали с нея през последните нощи – това е еволюция, която се случва в рамките само на две-три поколения. И която ни навежда на мисълта, че нежният пол е далеч от ролята на нерешителен подгласник на мъжете в леглото. Защото, оказва се, ние сме поне толкова сексуални, колкото силният пол. А според някои проучвания и повече. В едно от тях – проведено в канадския Център за пристрастявания и душевно здраве – участници и участнички били помолени да изгледат сексуално стимулиращи видео материали. При измерването на реакциите на доброволците се оказало, че жените реагират на много по-голяма част от видеата в сравнение с мъжете.

​Ние сме поне толкова сексуални, колкото силният пол. А според някои проучвания и повече.

От кръста надолу

Едва ли не всичко възбуждало дамите (или поне техните тела). Физическата реакция – обект на изследване в това проучване, не означава непременно и мисловно възбуждане. Ето защо, когато трябвало да посочат какво ги е заинтригувало сексуално, участничките в експеримента докладвали доста по-ниско ниво на възбуда в сравнение със сигналите, подадени от техните тела. Излиза, че тези дами или са лъгали изследователите, или самите себе си, или пък не са били съвсем наясно какво се случва с тях от кръста надолу. Но какво означава всичко това? Че пречупването на женското желание за секс през нормите за мъжкото поведение е погрешно!

Търси се: мястото

Жените може и да са сексуално освободени, но това не ги превръща във вариант две на силния пол. Женската сексуалност би трябвало да процъфтява на свое собствено поле – една напълно друга платформа за креативно изразяване, включваща ума, емоциите и усещанията. Тя не се припокрива нито с романтиката от любовните новели, нито с изкуствения тен, силиконовите гърди и всичко останало, което може да се види в порно филмите. Нашата сексуалност съществува някъде другаде, вероятно по средата между тези крайности, или на място, което все още не сме се сетили да проучим.

Женската сексуалност не се припокрива нито с любовните новели, нито с порно филмите.

Специално внимание

Вместо да търсим тази територия обаче, на нас ни се пробутваше една лъжа – че от жените не се очаква да се наслаждават пълноценно на секса и да го правят просто за забавление. А ако се случеше да е обратното, се питахме: „Какво им е?!“ После уж станахме по-освободени, но дали скъпото бельо и кикотенето над секс рубриките обобщават изцяло женската сексуалност? Е, не можем да се оплачем, че живеем в общество, в което сексът е табу. Но сексуализацията на нашата култура породи проблеми за жените, обръщащи внимание на своето либидо. „Бягаме в две успоредни пътеки“, пише Естер Перел, психотерапевт и автор на книги по темата. „Сексът в културата е свързан с мълчанието в двойките. Говорим за секс навсякъде, освен там, където наистина има нужда.“

Заради самия секс

Сексуалността на нежния пол винаги е била считана за пасивна (убеждението, че жените трябва да бъдат пожелани, ухажвани, прелъстявани и че, както в танците, „мъжът води“). Само че според Анна Спан, първата жена режисьор на порно филми във Великобритания, дамите често са много по-сексуални, отколкото обществото допуска. „Те могат, искат и правят секс просто заради самия секс. Да, съвременната култура е натоварена със силен сексуален заряд. Но посоката е по-скоро: „Този мъж сваля ли ме? Как ли изглеждам? Възбуждам ли го?“, а би трябвало да е: „Той възбужда ли ме?“, казва Спан. „Ето например 70% от жените имат нужда от директна клиторна стимулация, за да стигнат до оргазъм, а ние се държим напълно неадекватно относно този безспорен факт. Сигурна съм, че след като прочетат това, доста иначе умни дами, ще си кажат: „Леле, вярно било! Значи съм нормална?“

Говорим за секс навсякъде, освен там, където наистина има нужда.

Ролята на самочувствието

„Като говорим за липсата на достатъчно информация, помислете си откъде научавате за новостите в секса“, провокира Симо Русчев, собственик на секс шоп. „От последния си любовник? Дано да е бил добър! От приятелите ви? Може би. Но аз например никога не съм питал моите как правят орален секс, а притежавам секс магазин!“ Как тогава да изразите собствените сексуални нужди ли? Тук вече нещата не опират само до секс. Трябва да имате усещането, че заслужавате тези желания да бъдат изпълнени. Защото самочувствието води до споделяне, а само то води до задоволяване. Така че всичко зависи от вас. Ако не разбирате собствените си нужди, партньорът ви може да запали всички ароматизирани свещи на света и пак няма да промени нищо. „Най-добрият начин да се настроите за покоряването на своя собствен връх е да приемете, че тялото ви е инструмент за удоволствие“, казва Симо. Очевидно ние, жените, имаме право на много от последното!

Текст Петра Денчева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser