Преминете към основното съдържание

Полезни или вредни са пуканките? Или и двете

Това е една от храните, които традиционно се смятат за вредни. Но наистина ли в пуканките няма нищо полезно? Да видим.

Плюсовете

Все пак, пуканките се правят от царевица, така че всъщност полезните вещества в царевицата присъстват и в пуканките.

Пуканките са:

- богати на целулоза, въглехидрати и белтъчини, витамин В1 и В2. Те подобряват обменните процеси и са способни да пречат на процеса на отлагане на мазнини в организма;

- нискокалорични. Затова спокойно можете да ги консумирате, без да се притеснявате за добрата си форма. Едно от предимствата им е, че ни карат да се почувстваме сити, защото заемат по-голям обем в стомаха и намаляват чувството на глад.;

- извеждат различни шлаки от организма и прочистват червата;

- съдържат полифеноли. Това са естествени химични вещества, които възпрепятстват развиването на рак и сърдечни заболявания. Те са мощни антиоксиданти и са способни да извеждат свободните радикали (които могат да разрушават тъканите и клетките) от организма.

Минусите

Внимание: всичко, казано до тук, се отнася за чистите пуканки – съвсем не става дума за пуканки с бекон или карамел например. В този вид, пуканките могат да вредят на организма:

-твърде солените пуканки предизвикват жажда, задържат вода в организма и нарушават водния баланс;

-сладките пуканки са твърде калорични и сериозно натоварват задстомашната жлеза;

-пуканките с масло са най-опасни. Те съдържат твърде много мазнина, а съответно – и повече калории. А и при нагряване на мазнината за приготвяне на пуканки, тя се смесва и с други вещества, които се използват в този процес, при което могат да се образуват токсични вещества, вредни за здравето.

-пуканките с ароматизатори и вкусови добавки (бекон, сирене, лук и др.) могат да предизвикат алергична реакция, да провокират гастрит и да подпомогнат образуването на язви в стомашно-чревния тракт.

Така че, ако искате да консумирате пуканки, и това да не ви вреди, а да ви носи ползи, е най-добре да си ги приготвяте вкъщи – от обикновени царевични зърна за пуканки (можете да ги намерите в по-големите магазини). Можете да си приготвите в тенджера с олио или да ги сложите в микровълновата (с капак, разбира се). Пък и можете да си ги подправите по свой вкус, с любими подправки по ваша преценка.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser