Преминете към основното съдържание

Полезните храни за мозъка

Отдавна е доказана ролята на храната за предпазването ни от някои заболявания, както и за повишаване на тонуса ни, а също и за по-добрата дейност на мозъка

© iStock

Изследване, проведено над 257 000 души, което продължило 13 години, доказа, че консумацията на 3-5 плода дневно намалява с 11% опасността от появата на сърдечносъдови заболявания. Ако ежедневната консумация е над 5 плода, процентът пък нараства до 26.

Този защитен ефект се дължи на богатите количества калий, фолати (съединения на фолиевата киселина), фибри и антиоксиданти, които се съдържат в плодовете. Ала нещата не са толкова прости, защото храните и техните съставки действат взаимосвързано. Затова е важно храненето да е разнообразно и балансирано. Ето и от какво се нуждае човешкият мозък, за дафункционира добре.

Захарта – супергоривото на невроните

Мозъкът е голям консуматор на глюкоза (захар). Той е неспособен да я складира и затова черпи от кръвта в зависимост от потребностите си. Затова е важно да се поддържа постоянно нивото на захар в кръвта.

Какво да консумираме

За предпочитани са бавните захари от зеленчуците като леща, от макаронените изделия, ориз, хляб, картофи. Те плавно зареждат с енергия кръвта. Препоръчва се да се приемат в повишени количества преди голямо умствено или физическо натоварване.

Вода, достатъчно вода!

Нашето тяло се състои основно от вода и мозъчните неврони са много чувствителни към обезводняването. Загуба на вода от над 2% от телесната маса (над 1,4 л за човек с тегло от 70 кг) води до спад във физическите възможности и може да се отрази негативно на умствената дейност (по-специално на концентрацията).

Препоръка: да се пие по 1,5 л дневно, за предпочитане богата на магнезий минерална вода.

© iStock

Омега 3 за добра памет

Според някои изследвания омега 3 мастните киселини спомагат за добрата работа на мозъка – стимулират го и подобряват паметта.

Какво да консумираме?

Омега 3 се съдържат в някои масла, по-специално от рапица и орехи, и в тлъстите риби като сьомга, сардина и херинга.


Sapiosexual или защо умът е толкова секси


Витамини от група В за предаване на информация

За производството на невропредаватели (химическите“куриери” на мозъка) са нужни витамини от група В – В6, В9 (фолати) и В12. При възрастните до голяма степен отслабването на паметта се обяснява с недостиг на витамини от група В. В комбинация с магнезий (и антиоксиданти), те могат да стимулират интелектуалните възможности на човека. Това се доказва от редица проучвания. За сведение на стриктните вегетарианци витамин В12 се съдържа само в месните продукти.

Какво да консумираме

Дробът, както и яйченият жълтък, пълнозърнестите храни, листните зеленчуци (заради витамин В 9) и кълновете са силно препоръчителни. Количествата могат да се увеличат в периоди на изпити, претоварване, както и при бременни, възрастни и вегетарианци.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser