Преминете към основното съдържание

Политикът с визия на манекен, който оглави Австрия

Красив, млад и без висше образование, Себастиан Курц разбива всички клишета в политиката
Сравняван e с младите водачи на Франция и Канада.
Сравняван e с младите водачи на Франция и Канада. © Getty Images

Дали красотата е порок в политиката? Питаме се, вперили погледи в Себастиан Курц, накарал ни да се чудим възможно ли е Европа да има толкова млад правителствен лидер, който да ръководи Австрия, докато живее с половинката си без брак, и да оглавява партията си, без да има висше образование.

Кой е той?

Досегашен външен министър на Австрия и лидер на Австрийската народна партия – Себастиан Курц, е едва 31-годишен. И още от началото на 2017 г. експертите предричаха, че ще е най-младият правителствен лидер в Европа.

Е, познаха! АНП спечели най-много от гласовете на австрийските парламентарни избори през октомври и на настоящият канцлер на Австрия – Курц, се падна задачата да състави коалиционен кабинет.

Сравняван с младите водачи на Франция и Канада – Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо, виенчанинът впечатляващо бързо напредва в политиката. Само на 24 г. е, когато става държавен секретар. По това време вече е отбил задължителната си военна служба, учи право във Виенския университет и отскоро е председател на младежката АНП.

© Getty Images

С младежите постига първите си успехи за партията – подсилва позициите на консерваторите при изборите за Ландтаг в столицата. Което си е обрат, предвид традиционно силните социалдемократи там. Така през 2010 г. влиза в общинския съвет на Виена, където се фокусира върху проблемите на пенсионерите и неравенствата между поколенията.

Кой го харесва?

Още през следващата година прекъсва следването си, за да се отдаде на политическата кариера. Избор, който му се отплаща съвсем скоро с поста на държавен секретар по интеграцията (в рамките на Външното министерство). През 2013 г. Курц е избран и за депутат. При това е събрал най-много директни гласове от всички избрани народни представители!

Печели симпатиите на австрийците със своите антиимигрантски позиции, които предстои да дооформи в ролята си на... външен министър. Какъвто става на 27 г. Политикът с визия на манекен насочва усилията си за затваряне на т.нар. Балкански маршрут, свързан с бежанската криза в Европа. Настоява за по-ефективна охрана на европейските външни граници. Иска кандидатите за убежище да бъдат пращани в бежански центрове извън рамките на ЕС. Агитира и за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция.

© Getty Images, Предизборната му реклама: "Този път Курц"

Какво реформира?

Негова е заслугата и за това, Австрия да забрани бурките. А също и за осигуряването на допълнителни права на мюсюлманите в армията (например да получават съобразена с изискванията на исляма храна). Новият закон за исляма, предложен от Курц, обаче забранява финансирането на джамии от организации в чужбина, настоява за превод на Корана на немски и ограничава използването на негови определени версии.

Смели са и стъпките, предприети от младия политик в собствената му партия. Която, между другото, е с дългогодишни традиции в астрийската политика. Не че това попречи на Курц да смени символния ѝ цвят от черен на син. Още по-смела промяна направи и в името й – вместо като АНП, на изборите през октомври тя се яви като „Листа на Себастиан Курц“.

Всичко това бе прието добре от повечето австрийците. Те му дадоха близо една трета от гласовете си – покачване на доверието в партията, в сравнение с изборите отпреди 4 години.

© Getty Images, С приятелката си Сузане Триер.

Коя е жената до него?

Гласоподавателите изглежда, че не се притесняват от модерното съжителство без брак на своя най-млад партиен лидер. В сфера като политиката, където традициите са неписан закон, Курц живее на съпружески начала с приятелката си Сузане Триер.

Макар партийният лидер да е много дискретен по отношение на личния си живот, все пак се знае, че двамата са заедно още от ученическите си години. Запознават се, когато Курц е на 18. Ако остане на поста си, на Сузане, която работи в австрийското Министерство на финансите, ѝ предстои да бъде и подчинена на своя любим в ролята му на държавен водач.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser