Преминете към основното съдържание

Половин буркан отпадъци за цяла година? Беа Джонсън ни учи как да постигнем Zero Waste Life

Французойката стартира блога си Zero Waste Home с идеята да вдъхнови хората да водят минималистичен живот с възможно най-малко отпадъци. Как го прави тя, четете в интервюто й за ELLE.bg
Беа Джонсън, автор на книгата "Zero Waste Home"
Беа Джонсън, автор на книгата "Zero Waste Home" © Jacqui J. Sze

В потребителския свят, в който живеем това, начина Ви на живот е наистина впечатляващ. Във връзка с това, искам да попитам, кое Ви вдъхнови да промените бита си?

- През 2006 г. избрахме да се преместим в центъра, за да можем да ходим или да се разхождаме навсякъде - училището, магазините, кафенетата, театрите да са наблизо. 
Преди да намерим малката ни къща, наехме апартамент за една година и се преместихме само с няколко неща (другите ги оставихме на склад). Веднага разбрахме ползите от живота с по-малко предмети. Имахме повече време да правим нещата, които са важни за нас. Когато купихме къщата, оставихме 80% от нашите вещи от предходната и наблегнахме на жизненоважните. Доброволната простота беше първата стъпка към живот без отпадъци. Но след това, започнахме повече да четем за проблемите на околната среда - някои ме шокираха, други ме караха да плача - тогава решихме да променим навиците си в името на бъдещето на нашите деца и да премахнем отпадъците от живота ни. В разгара на рецесията съпругът ми напусна работата си, за да започне консултантска компания за устойчиво развитие. А аз се обърнах към дома ни и нашия начин на живот. От тогава сме waste-free. Предимствата бяха толкова големи, че не можем да си представим, че ще се върнем към начина, по който живеехме. Сега виждаме, че миналият ни живот е бил неефективен - загуба на време и пари. 

Винаги ли сте били човек, който се интересува от екологията?

- Не, започнах по екологични причини, но това, което ни стимулира през последното десетилетие е подобреният стандарт на живот, който открихме с този лайфстайл. 

За хората, които искат да водят живот с нула отпадъци - от къде да започнат?

- Това, което правим, за да генерираме само един литър буркан пълен с боклук годишно, не е тайна. Открихме, че следвайки методологията ми 5R, която е и описана в моята книга "Zero Waste Home", е ключът към елиминирането на отпадъците у дома. 5R – Refuse (отказване), Reduce (намаляване), Reuse (повторна употреба), Recycle (рециклиране), Rot (компостиране).


СТЕЛА МАКАРТНИ ЩЕ СЪЗДАВА ДРЕХИ ОТ ОТПАДЪЦИ


© John Need, Беа Джонсън постоянно изнася лекции в университети, участва в конференции и семинари.

Обяснете ни накратко тези правила?

- Отхвърляме това, от което не се нуждаем (напр. пластмаси за еднократна употреба, флаери и безплатни неща). Намаляме какво консумираме (обзавеждане, дрехи). Повторно използваме чрез закупуване на втора ръка и размяна на артикули за многократна употреба (включващо пазаруване с повторно използваеми торбички, буркани и бутилки). Рециклираме само това, което не можем да откажем, намалим или повторно използваме. Компостираме останалата част (плодове, косми, власинки, коса и др).

Нека изясним - "отпадъци" са само предметите / продуктите, които не могат да бъдат рециклирани? Или?

Да, в нашия случай, отпадъците са нещата, които не можем да приложим към моите 5R правила. Нещата, които не можем да откажем, намалим, повторно използваме, рециклираме или компостираме. 

Има много продукти, които се намират в пластмасови бутилки, пластмасови кутии или просто идват опаковани - как можем да се справим с това? Какво е решението за тях?

- Просто отказваме да купуваме това, от което не се нуждаем, и нещата, от които наистина се нуждаем - купуваме втора ръка (дрехи, мебели) или неопаковани (храни и козметика). Често просто купуваме неща, който не са опаковани, използвайки наши собствени контейнери. 

Какви продукти за красота използвате?

- Единственият продукт, който купувам опакован е SPF овлажнител с цвят, който е местно изработен, органичен и опакован в стъкло. На кожата си през нощта използвам насипно растително масло или лосион за тяло. За да добавя цвят към бузите и веждите си, използвам шоколадов прах, който купувам в насипно състояние. Това ми струва 72 цента. Черното на очите ми е каял на прах, който правя от изгорени бадеми, прилагам го с един красив марокански апликатор. Спиралата е рецептата, с която се гордея и за която съм разказала в книгата си. Също така сама си правя многофункционален балсам - използвам го, за да изгладя косата си, да придам блясък на бузите, ноктите, устните си, обувките си. Изработено е от слънчогледово масло и пчелен восък.

© Jacqui J. Sze, Природозащитничката твърди, че на година изхвърлят по половин килограм боклук

Що се отнася до модата, като жена не се ли изкушавате от тенденциите?

- Не, защото контролирам какви реклами виждам! Това потребителско общество е създадено от производители, които наемат мощни маркетингови агенции, за да създадат в нас фиктивни нужди. Рекламите се правят, за да ни накарат да се почувстваме грозни, стари и необичайни. Когато отстраните рекламите от живота си и се научите да ги игнорирате на улицата, се чувствате щастливи с това, което сте и какво имате.

Коя част от света, според Вас е по-отворена към екологичен начин на живот?

- Франция, и Европа като цяло, са част от света, в който сега експлозират алтернативи за Zero Waste начин на живот, но другите части на света консумират по-малко от Европа!


ДАНИЯ – НОВАТА ЕКО ДЕСТИНАЦИЯ 


Бихте ли казали, че този начин на живот отнема повече време?

- По дефиниция начинът на живот с нулеви отпадъци, не отнема повече време - спестява време! Разбира се, отначало трябваше да се постарая да намеря насипни места и да използвам система, която работи за семейството ми. Но това усилие си заслужаваше. Ние успяваме да живеем така от 2008 г. насам и нашето спестяване на време се дължи на ниското ни потребление. Това, което нямаме (чрез отказ и намаляване), не е необходимо да се почиства, ремонтира или изхвърля. Това, което повторно използваме, не трябва да се купува отново и отново. Дългият списък с неща, които вече не купуваме не само спестява пари, но и спестява време. Хората се концентрират върху това, което правим, за да постигнем Zero Waste Life, но има повече какво да кажем за това, какво избираме да НЕ правим!

Нулевите отпадъци започват извън дома. Точно когато пазаруваме втора употреба и в насипно състояние, можем да спрем изхвърлянето на отпадъци в домовете си. Влизам в магазините два пъти годишно за нашите дрехи и веднъж седмично за насипни храни. Шопингът ми отнема толкова дълго, колкото и преди, но вместо да прекарвам време в средата на супермаркета, където са опакованите неща, се придържам към свежия периметър на магазина откъдето си купувам сирене, сухи стоки, продукти и т.н., които са и по-малко обработени и следователно - по-здравословни за нас.

Как обяснявате на децата си начина Ви на живот? Те подкрепят ли Ви?

- Преходът беше много лесен за нашите деца. Те дори не забелязаха, че преминаваме на Zero Waste, докато вече не минаха месеци и им посочих какво правехме преди по различен начин. Децата се адаптират толкова лесно. За тях Zero Waste е нещо нормално (те са живели по-дълго без отпадъци, отколкото с отпадъци). За тях това е основно моя отговорност, защото аз съм тази, която купува неща за домакинството. Те се радват много на този минималистичен живот от самото начало, защото са забелязали, че с по-малко предмети те имат повече време за игра. По-важното е, че им се е дало възможност да имат страхотни преживявания. В най-ранна възраст са се гмуркали с шнорхел между два континента, изкачили са планитни, прекарали са нощи под океана и са плували с китове. За 15-ия си рожден ден по-възрастният ми син реши да пробва скайдайвинг, а по-малкият скочи с бънджи. Не Zero Waste, а пълноценният живот ги прави различни от другите. Всичко, което се очаква от Макс и Лео е те да бъдат наясно с решенията, които взимат извън нашия дом.


Кой е най-добрият съвет, който можете да дадете за Zero Waste живота?

- Моят съвет е просто да следвате 5-те правила, които споменах. Първото нещо, което може да се направи, за да се спре трупането и влизането на отпадаци в дома, е да се каже "НЕ"! Помислете, преди да приемете нещо, което ви се е дало от промоция безплатно. Откажете се от листовки, визитни картички, парти комплименти, пластмасови торби и се борете с нежеланата поща. Приемането на тези неща, не само създава желанието да се трупа повече, но и са загуба на ресурси и след като бъдат доведени в дома ви, те добавят към бъркотията и изискват усилие да се освободите от тях по-късно. Отказът е първото правило за живот на Zero Waste - симплистичен начин на живот. Опитайте, ще бъдете изумени колко неща ще можете да откажете. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser