Преминете към основното съдържание

Получаването на над 7 подаръка наведнъж може да ни направи нещастни!

Вижте защо не е добре да се престараваме с подаряването по Коледа
Не е добре да вдигаме материалната летва все по-високо.
Не е добре да вдигаме материалната летва все по-високо. © iStock

А само в САЩ годишно се харчат по 13 милиарда евро за подаръци, които никой не е искал, изчислява американският икономист Джоуел Валдфогел. Във Великобритания пък нежеланите изненади (една на всеки десет според статистиката) възлизат на 650 милиона паунда.

Валдфогел описва маратона на подаряването като „оргия, която унищожава стойността“: „Ако Коледа беше държавна програма, данъкоплатците щяха да се вдигнат на бунт.“

Нищо чудно, че в Европа всяка година се публикува списък с най-неизползваемите вещи. Той традиционно е оглавяван от евтините парфюми, чорапите, пуловерите с коледни мотиви, шоколадите и други лакомства. Всеки трети получател на подобен подарък го захвърля в някой шкаф или го дарява на благотворително сдружение. Една четвърт от хората го преподаряват на друг човек, а немалка част не се колебае да го продаде в eBay още същия ден!

Много“ не значи „хубаво“

Какво можем да научим от това? Че няма нужда да подаряваме нещо „по-мащабно“, „по-скъпо“, „по-лъскаво“. Че не сме в Холивуд, където големите чувства се материализират под формата на големи подаръци. И че няма защо да пъхаме опакованите пакети под най-високата елха, за да впечатлим някого.


СЛАДОСТТА НА КОЛЕДА: ПЕЧЕНО ПИЛЕ С МЕД И ГОРЧИЦА


Още повече, че получаването на над 7 подаръка наведнъж може да ни направи нещастни, твърди търговският експерт Томас Ройтерер. И действително – не е добре да вдигаме материалната летва все по-високо.

Справка: обичаят по подаряване при някои индиански племена. Вместо да водят войни, те ритуално си разменяли подаръци. Вместо „Коледа“ го наричали „потлач“, само че който вече е взел, трябвало да даде същото, плюс малко отгоре. Т.е. десет кози и едно магаре в замяна на 20 кози и един кон. Така всяка година стойността на подаръците се покачвала между 30 и 100% и до навършването на 30-ата си годишнина един вожд вече бил раздал над 30 хиляди свои притежания. Това би могло да завърши само с упадък.

Не часовник, а време

Изводът: стресът, който много от нас изживяват покрай коледния шопинг, всъщност се дължи на значението, което отдаваме на своите подаръци. Ако се изживяваме като индианци на „потлач“ и всяка година се опитваме да надскочим себе си, значи ненужно усложняваме нещата.

Вместо това би трябвало да си припомним, че подаръците са просто декор на святата нощ. Че търсенето им по магазините е всъщност уводът към една истинска голяма веселба. И че главната роля е отредена на времето, прекарано със семейството. Достатъчно е, ако сме успели да си го подарим.

5 необичайни коледни традиции по света

Галерия

5 необичайни коледни традиции по света

Коледа е прекрасен празник – най-прекрасният, ако питате малчуганите. И всяка страна има своите обичаи за посрещането му. Някои места по света обаче имат много странни...

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser