Преминете към основното съдържание

Ползите от усмивката

Искрената усмивка ни прави по-красиви, може да ни помогне в кариерата и в личния живот

Стартирах експеримент „Усмивката“ в едно облачно и студено утро, когато доброто настроение беше като слънцето – нямаше го. Не че по принцип съм мрачен човек, но този ден реших да бъда много усмихната. Усмихвах се на всички – от вечно намусената служителка в басейна, в който ходя да плувам, през момичетата в редакцията на ELLE до приятелките ми, с които се срещнах след работа. И... имаше страхотен ефект! Първо, аз се чувствах много по-добре, второ, заразих всички наоколо с настроението си. След като проучих по-добре въпроса, се оказа, че усмивката може значително да подобри всеки аспект на личния и професионални ни живот. И оттогава не спирам се усмихвам!

ДУШАТА НА КОМПАНИЯТА

С усмивка можете да привличате не само положителна енергия, но и много приятелства. Когато се запознавате с някого, задължително му се усмихвайте искрено, защото така му показвате, че го харесвате, а и вие ще изглеждате по-симпатични в неговите очи. Затова наричат усмивката човешкия еквивалент на махането с опашка при кучето. Същото правило важи и при дългогодишните приятелства. Забелязали ли сте, че душата на компанията винаги е най-усмихнатият, най-остроумният, най-забавният?

„Истинската усмивка е външен израз на вътрешното състояние и тя трябва да идва от сърцето“, твърди Дейл Карнеги в книгата „Как да градим пълноценни отношения“ (изд. „Колибри“). Според специалиста и от формалната усмивка има полза, защото тя поражда у другите щастие, което се връща като бумеранг към нас. „Хората, които се усмихват, често са по-дружелюбни, имат по-добро чувство за хумор и са по-харесвани в обществото“, твърди и психологът Арт Маркман. Освен че са по-красиви, усмихнатите лица се възприемат и като по-искрени и компетентни.

ПРОФЕСИОНАЛНИ ВЪРХОВЕ

„Човек без усмивка на лицето не бива да отваря магазин“, твърди една стара китайска пословица. Доказано е, че усмихнатите хора са много по-успешни в професионален план. „От всички изражения на лицето най-силен ефект има усмивката. Тя действително може да направи околните по-възприемчиви към гледната ни точка“, твърди Дейл Карнеги в „Общуването като път към успеха“ (изд. „Колибри“). Според икономистите усмивката има и финансова стойност на трудовия пазар. Освен това тя увеличава склонността на хората да ви вярват с около 10%. Ако допуснете грешка в работата си, усмихвайте се! Така шефът ще бъде по-снизходителен към вас.

ЛЮБОВНО ЩАСТИЕ

В книгата си „Езикът на тялото в любовта“ (изд. „Сиела“) Алън и Барбара Пийз обясняват, че усмихнатите жени изглеждат покорни, поради което мъжете по-често правят опит да се сближат с тях. В ухажването усмивката може да се използва като радар за това какви са изгледите двама души да се сближат. Колкото повече той я разсмива, за толкова по-привлекателен го намира тя. Причината е, че способността да разсмиваме другите се възприема като белег за превъзходство, а дамите предпочитат доминиращите мъже. Проучванията показват, че жените се усмихват на мъже, които ги привличат, а мъжете ги привличат жени, които се смеят на шегите им. Когато мъжът забележи една жена, шансът да я заговори, ако тя не се усмихва, е 20%. Ако обаче тя се смее, тази вероятност скача до 70%. Усмивката е много важна и при оформянето на профила ви в социалните мрежи. Експертите съветват да подберете снимки, на които се усмихвате и ви се виждат зъбите, защото усмивката със затворени устни се възприема като сигнал за презрение или потайност. Усмивката върши чудеса и при дългогодишните връзки. „Двойките, които се смеят заедно, остават заедно“, твърдят Алън и Барбара Пийз. Смехът означава преди всичко свързаност. Колкото повече сме смеете, толкова повече ендорфини ще произведе мозъкът ви и толкова по-щастливи ще се чувствате заедно.

ПО-ЗДРАВИ

Невероятно, но факт – усмихвайте се и ще подсилите имунната си система! Доказано е, че смехът ни предпазва от грип и настинка и дори намалява кръвното налягане. Направете следния експеримент, когато усетите, че кръвното ви се вдига, останете в покой за минута и го измерете. След това се усмихвайте около минута и отново премерете кръвното, докато продължавате да се усмихвате. Забелязвате ли разликата? Усмивката действа и като болкоуспокояващо, благодарение на ендорфините, които тялото ни освобождава. Освен тях в организма ни се натрупва и хормонът на щастието серотонин, а комбинацията между двата хормона ни кара да се чувстваме по-здрави и щастливи. Изводът? Хората, които се усмихват, живеят по-дълго.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser