Преминете към основното съдържание

Помощ! Не мога да спра телефона

Мобилните телефони могат да ни докарат до лудост, когато... спрат да звънят. Техните батерии, лимити и обхват са свързани с новата болест – номофобията. ELLE попада в затвора на тази телекомуникационна зависимост и го описва отвътре
Номофобията е болест на новото време
Номофобията е болест на новото време © iStock

Винаги съм била част от симфонията на телефониращите до умопомрачение и никога не съм изключвала своя мобилен – нито по време на летния отпуск, нито през уикендите, нито даже през нощта. Затова, когато батерията му се повреди, бях на ръба на нервна криза. Мобилният ми телефон (единият от трите, ако трябва да съм честна, но все пак най-употребяваният) изключваше по средата на деня или дори във вихъра на разговора, оставяйки ме в неведение, мълчание и изолация. Ако не можете да си представите този тих ужас, пробвайте да изключите жужащото устройство за няколко часа, да работите от място без покритие на телефонния оператор или без вкарания в апарата ви списък с лични и професионални контакти.

Новата болест

Падналата батерия, изразходваният лимит, изгубеният мобилен телефон или липсата на сигнал стресират силно. Това състояние вече има научно име: номофобия! Определението е съкращение от ноу-мобайл-фобия, което идва от английския израз no mobile (в превод – „без мобилен телефон“). Страдащите от новата болест на XXI век изпитват истински страх да не би да останат без телефонна връзка със света. Всеки признак, че това може да им се случи, ги докарва до тежки състояния на изнервеност.

„Това е симптом на културата 24/7“, обяснява Стюарт Фокс-Милс, експерт в британска телекомуникационна компания. Англичанинът има предвид адски задъхания ритъм, в който се движат последните няколко поколения: 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Представителите на тази култура живеят активно и до такава степен са свикнали с технологиите за комуникация в реално време, че са станали зависими от тях.

© iStock, Телефонът е болестно състояние дори при майките на пеленачета

Обхватът на страха

Тяхната пристрастеност разширява обхвата си с удивителни темпове. Миналата година той бе фиксиран от мащабно изследване в САЩ. Успоредно с американското се проведе и проучване във Великобритания, поръчано от местен телеком. Според допитването, публикувано в сайта thisislondon.co.uk, към 13 милиона британци са предразположени към номофобия. Двете изследвания разкриват, че 48% от жените и 58% от мъжете се паникьосват, когато забравят телефона си вкъщи, попаднат на място без покритие или останат без батерия. Половината анкетирани искат да са достъпни по всяко време и никога не изключват джиесемите си. Защо? Причина №1: поддържането на връзка с роднини и приятели. Другите 10% не се разделят с телефона заради работата си, а 9% от запитаните твърдят, че изключеният апарат просто ги изнервя.

Бягство от самотата

С разгадаването на резултатите се захващат и специалисти по психология. В своите обяснения те въвеждат още един термин: монофобията. Той обозначава страха от изоставяне или в конкретния случай – от самота. Не случайно главната причина да се привързваме към мобилните устройства е контактът със семейството и приятелския кръг. Всичко е свързано с психологическия стрес, който изживяваме, когато сме далеч от тях и нямаме информация какво им се случва. Ако се върнем 10-15 години назад във времето, когато джиесемите не бяха популярни, подобен страх би изглеждал наистина налудничав. Просто не е за вярване как майките са дочаквали децата си да се приберат живи и здрави у дома, без да проконтролират къде са! Днес обаче, вместо да ни направи по-спокойни, дяволската машинка ни е потопила до шия в блатото на параноята. Проблемът е още по-голям при тийнейджърките, на които дългите телефонни разговори с любимото момче дават усещане за сигурност, а с приятелките – за приобщеност.

© iStock, Телефонът влиза дори в спалнята

Симптомите

Необичайно често потупване по джобовете и преравяне на чантата за рутинни проверки: дали телефонът е там, дали случайно не вибрира, дали не е пристигнал sms... Ами пропуснатите обаждания? Телефонните маниаци са винаги нащрек за тях! Когато току-виж обхватът на мобилния оператор отслабне, ръцете им автоматично щръкват към небето, за да уловят сигнал. Ако не могат да говорят, в действие влизат палците, претърпели еволюционна деформация от писане на съобщения.

Ало! Ало!!!

Поведенческите белези могат да са доста смущаващи. Не е честно някой да мисли, че може да се свърже с нас само защото имаме джиесем. Но самите ние го правим – чудим се защо отсрещната страна ни пренебрегва, когато всъщност има работа, среща, семинар. Ако пък сме наясно, че няма такива, вдигаме на крак службите за национална сигурност и докладваме, че на обаждането ни не е отговорено вече 15 минути!

           ЛЮБОПИТНО: СТАРИТЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ НА ЗВЕЗДИТЕ

Признавам, и аз съм така. Телефонът ми отдавна изпревари портмонето в моята лична класация на нещата, които не бих понесла да загубя. Дори развивам два нови симптома: 1) Често доближавам дамската чанта до ухото си и се ослушвам дали трите телефона дават признак на живот. 2) Вечер вземам един от тях в леглото и освен като аларма и като нишка към всички, които обичам, го ползвам и като мини нощна лампа.

© iStock, 13 милиона британци страдат от номофобия

Седмица без телефон?

В опитите си да сложа край на този цирк, реших да последвам съвета на известна американска психоложка и да изключа трите мобилни за седмица. Знаете ли какво се случи? Включих първия още в понеделник вечерта. Не защото ми липсваше воля. Просто не можах да открия приятелката, с която имах уговорка за кино, в навалицата пред салона. Втория включих в петък. Алтернативата беше да обиколя всички заведения в столицата, за да издиря кой от приятелите ми къде купонясва. Третият – онзи с повредената батерия, остана изключен до неделя. Отчетох мисията като изпълнена. И реших да не сменям проклетата батерия – нека все пак нещо ми напомня, че не е нужно да съм на линия 24/7.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser