Преминете към основното съдържание

Помощ! Нищо не мога да изхвърля

Защо е така? Как се преодолява?
© istock

Кашони, пълни с ненужни вещи, чекмеджета, претъпкани с вехтории, гардероби, пращящи от стари дрехи... Колкото и да искат, много хора не могат да изхвърлят ненужното от дома си. Защо е така? Как се преодолява?

Случай №1

Кристина, 42 г.: „Непрекъснато се караме с мъжа ми заради една моя упорита черта – да запазвам всички вещи, дори и отдавна ненужните. В големи кашони трупам неща, които нямат нищо общо едни с други – стари слънчеви очила от времето на студентските ми години, билети от посещението в музей в Мадрид, тефтерче с невалидни телефонни номера, хилка за тенис на маса и т.н. Никога не си служа с тях, но не мога да се реша да ги изхвърля на боклука.”

Тълкуването

Това трупане на вещи е белег за състояние на тревожност. Запазването им, въпреки тяхната ненужност, дава известна сигурност, но не решава нищо. Трябва да се направи проста сметка – колко време отнема трупането, подреждането и разглеждането на тези вещи, колко пъти в годината някой от предметите е послужил, може ли мястото, заето от тези кашони, да се използва по-рационално и др. Когато Кристина си отговори на тези въпроси, по пътя на логиката сама ще стигне до решението да запазва само наистина ценното и нужното.

КАК ДА РАЗЛИЧИТЕ ОБИКНОВЕНОТО БЕЗПОКОЙСТВО ОТ ДЕПРЕСИЯТА?

Случай №2

Стефания, 36 г.: „Моят голям проблем са дрехите ми. Имам три гардероба, които едва затварям. Истината е, че нося една пета от тях, но пазя всичко, което съм купила през последните 15 години. Дрехите са всякакви – има такива, които не са в добро състояние, други, които са ми малко тесни или малко широки. Пазя и всичките си обувки от десетилетия насам! Винаги си казвам, че може да послужат за някой случай, че ще ги предам на дъщеря си по-късно. Вече даже не знам какво точно има в гардеробите ми...”

Тълкуването

Всички тези дрехи свързват младата жена с миналото й, тя ги обича. За нея изхвърлянето им би означавало раздяла с историите, свързани с тази или онази рокля. Най-добрият метод за Стефания е методът на списъка. Тя трябва да застане пред отворения гардероб и да опише всички свои дрехи, като срещу всяка отбележи какво й напомня тя. Със сигурност ще се окаже, че повече от половината стари дрехи не й носят положителни емоции или пък са й напълно безразлични. С тях тя ще може по-лесно да се раздели. Освен това оттук нататък и купуването на нови дрехи ще стане по-разумно.

ПОМОЩ! НЯМАМ КАКВО ДА ОБЛЕКА!

Случай №3

Лили, 54 г.: „Колегите често се шегуват с мен и ме наричат архиварката на фирмата. От 18 години работя на същото място и пазя всички документи, които са преминали през ръцете ми. Знам, че те заемат много място, но не мога да постъпя иначе. Освен това шефът понякога е повече от доволен да открие следите от една или друга сделка. Понякога в края на годината си казвам „Ето, сега мога да направя прочистване”, но после се отказвам и ме олеква, че отново съм отложила този болезнен момент.”

Тълкуването

Лили трупа документи и това й дава самочувствието на добър професионалист, макар че може би не си дава сметка за тази подсъзнателна мотивация. Колкото повече трупа, толкова по-сигурна се чувства на поста си. Наградата за нея е задоволството на колегите й, когато само тя открие някой документ. За щастие всичко това се ограничава в рамките на професионалния й живот и не смущава всекидневието й вкъщи. За Лили облекчение може да донесе само по-добрата организация на работното място, така че да има допълнително място за новите кашони с папки, които тя ще натрупа през следващите месеци и години.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser