Преминете към основното съдържание

Понякога е полезно да нямаме настроение

Наистина ли лошото настроение трябва спешно да се ликвидира и винаги ли трябва да сме щастливи? Или си струва да пренебрегнем тази емоционална дискриминация?

© iStock

Ново проучване, публикувано преди време от психолога Брет Форд от Университета в Торонто, дава отговори на тези въпроси.

Форд събира около 1000 души участници от различни възрасти и професии и като задача им дава да отговорят на въпроси относно отношението им към техните негативни емоции.

Освен това те трябва да преминат през серия от лабораторни тестове, където са изложени на различни стресови фактори и техните промени в настроението са наблюдавани в продължение на почти половин година. Всичко това се прави, за да разберем как негативните емоции влияят на подобряването на психичното ни здраве и удовлетворението ни от живота като цяло. Съдейки по резултатите, няма съмнение: няма защо да се опитваме да се борим с лошото настроение, тъй като то бързо преминава към спокойствието и чувството за щастие.


УЧЕНИТЕ НАЗОВАХА НАЙ-ДОБРИЯ ТИП ХАРАКТЕР


Когато се опитваме да мислим положително, изхвърляйки мътните мисли от главите си, това ни отнема учудващо много умствени ресурси. Опитите да се минимизират или пренебрегнат чувствата и мислите, водят до факта, че последните само се размножават и един ден могат да излязат извън контрол.

Имайте предвид, че приемането на негативните емоции не означава да се отдадете на мъки и тревожност. Става дума за приемането на лошите чувства, без да ги осъждаме и критикуваме. Не гонете тъжните мисли, отдайте се на това преживяване и след това ще се почувствате по-добре.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser