Преминете към основното съдържание

Поправете, подарете или изгорете

Как да променим шопинг навиците си и да се превърнем в осъзнати потребители?

Едно от нещата, които научих по време на самоизолацията заради коронавируса, беше, че не са ми нужни 5 чифта обувки за седмицата, 3 костюма, 4 поли, 7 палта и още толкова дънки. Също така, не е нужно да се преобличам два пъти през деня, а понякога и вечерта – зависи дали след петъчната вечеря ще ходим с приятелките в любимия клуб.

Оказа се, не само че мога да изкарам цяла седмица с три визии, но мога с тях и цял месец. Нещо, което никога не бих очаквала от себе си. И знаете ли на какво наблегнах при ротацията на тази Света троица? На удобството! Изкарах цял месец в черен сатенен костюм от две части в любимия ми пижамен стил, памучен спортен сив панталон с раирано поло и класическите сини дънки с бяла тениска. С тъга гледах всичките си обувки на висок ток, защото през този един месец в случаите, когато ми се налагаше да изляза, предпочитах да нося комфортните си ниски такива.

Наложи ми се да преодолея шопингманията и да преразгледам навиците си. При един нормален сезон бих се втурнала в магазините, за да се сдобия с чисто нови дрехи, а към тях и аксесоари, защото някъде там в главата си щях да чувам онзи ужасен вътрешен глас, който тихо крещи: „Нямам дрехи!“, докато се опитвам да намеря място къде да прибера придобивките си. В този момент осъзнах, че купуването на дрехи, които не са ми необходими е безсмислено. И така, малко преди летния сезон, окончателно спрях да се състезавам с модата.

Сега си играя на „поправи, продай или изгори“. С други думи – уча се да бъда умерен потребител.

„В исторически план повечето кризи, като световните войни или депресии, преувеличават тенденциите, които са се случвали преди събитията“, казва Валери Стийл, директор и главен куратор на Музея във FIT. Което означава, че свободното време, което получихме през последните 6-7 месеца, може най-накрая да триумфира постоянната битка срещу традиционните дрес кодове през последното десетилетие. Сега, когато хората разграничават „твърдите панталони“ от „меките панталони“, рамките на твърдия деним може никога повече да не превъзхожда хлабавата еластичност на спортната талия.

Реших, все пак, да си помогна в намирането на златната среда – тази между безсмисленото пазаруване и болезненото привързване към дрехите, с няколко правила.

Правило 1: Не купувайте дрехи за еднократна употреба

Сватба, новогодишно корпоративно парти, събиране на класа – подобни събития ни тласкат да се снабдяваме с нови дрехи, които е малко вероятно да носим повече от веднъж. Можете да направите впечатление не само в чисто нова рокля. Вместо такава с пайети, опитайте да добавите нещо по-класическо и по-малко предизвикателно в гардероба си. Това ще бъде страхотна инвестиция, която ще се изплати с още много визии. И правилно подбраните детайли няма да ви позволят да изглеждате все едно носите едно и също всеки път. Сложете нов аксесоар и сако и ето ви цял нов тоалет.

Правило 2: Не си правете шопинг маратони

Щом се сблъскаме с криза в гардероба, бързаме да разрешим този проблем с шопинг маратон, харчейки огромни суми. Вместо това, системно анализирайте ситуацията и в процеса изписвайте всичко, което ви липсва. Всеки месец купувайте по едно нещо от списъка – такъв фокусиран подход ще реши вечния проблем на „нямам какво да нося“ и ще ви спести огромен брой ненужни неща.

Правило 3: Инвестирайте в това, което вече имате

Много често дрехите и аксесоарите ги изхвърляме веднага щом станат неизползваеми. Но невинаги това е правилният подход. Понякога си струва да похарчим малко пари, за да подобрим нещата, които вече имаме, отколкото да купуваме едно и също нещо отново и отново.

Правило 4: Измислете си "униформа"

Най-голямото погрешно схващане е, че не можете да си купувате неща, подобни на тези, които вече имате. Разбира се, глупаво е да имате 20 еднакви пуловера и 10 еднакви чифта дънки (освен ако не сте Марк Зукърбърг), но можете да измислите собствената си „формула за стил“. Трябва да е съвсем проста, но всеки път, избирайки нещата по тази формула, да изглеждате стилно и да се чувствате уверени.

Правило 5: Взимайте крайни решения

Дрехите могат да пазят ценни спомени, които не искате да забравяте. Обаче съхраняването на това, което не носите от десетилетия, не е по-разумно. За да определите дали наистина имате нужда от онази носталгична рокля, която сте носили на срещата с първата си любов, опитайте се да я включите във всекидневния си гардероб. Не ви се получава? Е, време е тя да си ходи!

Правило 6: Не купувайте и не съхранявайте в гардероба си дрехи, които не ви подхождат

Тази феерична полупрозрачна рокля може и да изглежда добре върху Бела Хадид, но дали наистина подхожда на вас и на вашия начин на живот? Имаме навика да си купуваме супер-тренди дрехи в принтове и кройки, които ще са актуални само и единствено този сезон, а всъщност много често нещата, които се показват на подиума, невинаги са практични за нашето ежедневие. Все пак не забравяйте, че стилът винаги трябва да взима думата, когато се конфронтира с модата.

Правило 7: Изучете добре гардероба си

Звучи малко смешно, но всъщност често забравяме какво имаме в него - най-вече, ако някои неща изобщо не ги носим. Дрехи, които седят на горния рафт от няколко години, може да бъдат истинско откритие по време на някоя сезонна чистка. Така че, преди да се хукнете към магазините, проверете какво вече имате. Тогава без никакви илюзии можете да прецените състоянието на гардероба си и да направите нужните покупки.

За да бъдете наистина стилни, не е нужно да имате огромен бюджет или много дизайнерски дрехи. Единственото, което наистина е необходимо, е способността да вземате правилните решения. Купувайте само това, от което наистина имате нужда, това, в което се чувствате удобно, и не се ръководете от нищо друго. Не забравяйте да следите състоянието на дрехите си. Идеален гардероб може да бъде създаден с дори 15 неща, стига да спазвате тези прости правила.

Материал от сп. ELLE, брой октомври 2020г.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser