Преминете към основното съдържание

Португалски коледен кейк

Нарича се Bolo Rei и както ще видите, не е никак, ама никак труден
© iStock

Необходими продукти за тестото

1 кг брашно
100 г захар
200 г масло
5 яйца
50 г мая
20 мл порто (ликьорно вино)
250 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
50 г захаросани портокалови корички
50 г смлени кедрови ядки
50 г смлени орехи
100 г стафиди

Продукти за топинга

50 г захаросани череши
пудра захар
1 яйчен жълтък
100 г сушени плодове по избор

Начин на приготвяне

Загрейте половината от млякото и добавете към него половината мая и половин ч.л. сол. Оставете го на топло. Смесете останалата мая с всички останали съставки за тестото и добавете към маята, разтворена в топлото мляко. Разбъркайте добре и оставете тестото да почине за около 40 минути. Оформете тестото на дебело руло, след това на пръстен. Разпределете захаросаните череши и сухи плодове върху тестото, което сте намазали с жълтъка. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30 минути. Преди сервиране поръсете с пудра захар.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser