
Необходими продукти
- 4 круши
- 250 мл просеко или друго пенливо вино
- 200 мл вода/без
- 200 мл портокалов сок
- настърганата кора на 1 портокал
- 3 карамфилчета
- 1 пръчка канела
- 1 шушулка ванилия
- 3 зърна кардамом
- 2 с. л. мед
За шоколада:
- 1 шоколад
- 20 г масло
- 30-40 мл прясно мляко
- червени боровинки (сушени)
Начин на приготвяне
Облете крушите и ги почистете от дръжките и семките в средата. Загрейте виното, водата, сока и меда до завиране заедно с всички подправки. Задушете в тях крушите за 8 минути (ако не са добре узрели, можете да увеличите времето и до 15-20 минути), или докато леко омекнат.
КАРАМЕЛИЗИРАНИ КРУШИ С ВАНИЛОВ СИРОП
Махнете от котлона и ги оставете в сиропа за още 2 часа. Прецедете течността и я сложете да ври, докато не остане само 1/3 от първоначалното количество. Накрая добавете сушените боровинки.
Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото и млякото. Поставете крушите в чиния (за декорация, а и за хрупкавост, можете да добавите под тях канапе от бисквитки по ваш избор) и залейте с разтопения шоколад, като преди сервиране добавете и редуцирания сироп.