Преминете към основното съдържание

Поширани круши с вино и шоколад

Ефектен и бърз десерт с гурме визия и сочна сладост

© iStock

Необходими продукти

  • 4 круши
  • 250 мл просеко или друго пенливо вино
  • 200 мл вода/без
  • 200 мл портокалов сок
  • настърганата кора на 1 портокал
  • 3 карамфилчета
  • 1 пръчка канела
  • 1 шушулка ванилия
  • 3 зърна кардамом
  • 2 с. л. мед

За шоколада:

  • 1 шоколад
  • 20 г масло
  • 30-40 мл прясно мляко
  • червени боровинки (сушени)

Начин на приготвяне

Облете крушите и ги почистете от дръжките и семките в средата. Загрейте виното, водата, сока и меда до завиране заедно с всички подправки. Задушете в тях крушите за 8 минути (ако не са добре узрели, можете да увеличите времето и до 15-20 минути), или докато леко омекнат.


КАРАМЕЛИЗИРАНИ КРУШИ С ВАНИЛОВ СИРОП


Махнете от котлона и ги оставете в сиропа за още 2 часа. Прецедете течността и я сложете да ври, докато не остане само 1/3 от първоначалното количество. Накрая добавете сушените боровинки.

Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото и млякото. Поставете крушите в чиния (за декорация, а и за хрупкавост, можете да добавите под тях канапе от бисквитки по ваш избор) и залейте с разтопения шоколад, като преди сервиране добавете и редуцирания сироп.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser