Преминете към основното съдържание

Посрещаме смяната на сезоните в най-добрата си форма, ето как

Време е да се погрижим за себе си, за да се пренастроим физически и психически за предстоящите студени месеци
© istock

Да съберем реколтата

Във всички култури това междинно време между лятото и есента е времето, в което се събира реколтата. Периодът изобилства от тематични празници и ритуали. Изобилства и от плодове и зеленчуци. Точно към тези сезонни продукти трябва да се ориентираме, за да сме в хармония с природата. Защото те носят онова, от което има нужда организмът ни сега. Докато през лятото наблягахме на плодове и зеленчуци, които имат охлаждащо действие и много вода в себе си, на леки салати и студени напитки, сега трябва да изберем онова, което ни заземява и затопля.


КАК ПРАВИЛНО ДА СЪХРАНЯВАМЕ ПРОДУКТИТЕ В ХЛАДИЛНИКА


Stay warm!

Кореноплодни (картоф, сладък картоф, морков, цвекло, ряпа), бобови, а от плодовете – всички, характерни за сезона, като грозде, ябълки, круши, дюли. Ястията и напитките трябва да са стоплящи – супи, яхнии, каши, запечени зеленчуци. Печените ябълки с малко кафява захар пък са чудесна опция в случаите, когато ни се похапва сладко. Не забравяйте смокините, райската ябълка и нара. От зеленчуците – още брюкселско зеле, обикновено зеле, броколи, карфиол, артишок, бамя и отново тъмнозелени зеленчуци. И разбира се, царевица и тиква. И чай, много чай!


ЧАЙОВЕ ЗА ЗДРАВЕ И ТОНУС


Spice up your life!

Споменах затоплящи храни и напитки. За да постигнем и засилим ефекта, са ни нужни, разбира се, и подправки. И точно сега е тяхното време! Снабдете се с джинджифил, канела, кардамон и куркума и не се страхувайте да ги ползвате във всичко, което приготвяте и консумирате. От смутито през супата до щрудела.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser