Преминете към основното съдържание

Потъналият в паяжини таван, който се превърна в дом под звездите

Историята на една трансформация или как да имате своя дом на мечтите
© iStock

Виена и тази година оглави класацията на най-добрите градове за живеене. Днес обаче ние ще насочим поглед към т.нар. малка Виена. И за да не ви караме да се чудите дълго, веднага ще кажем, че заради своята архитектура с това прозвище е известен град Русе.

Именно в Русе откриваме една къща с любопитна история. Нали се сещате, от онези стари къщи, чиято съдба е винаги различна. Някои от тях са оставени на произвола и се рушат, други се превръщат в нещо друго, трети успяват да се съхранят и дори изживяват по-добри времена. От третия тип е тази едноетажна фамилна къща с огромно таванско помещение, която е построена преди повече от 120 години от семейство евреи. След Втората световна война семейството напуска Русе и заминава за Израел. Къщата им е национализирана, а след 1989 г. е върната на законните собственици. От тях я купува семейство с идеята да я използва за работни помещения. Случва се така обаче, че то днес живее в нея. В модерна мансарда, точно под звездите. Благодарение на експертите от Velux и проекта за пълно преустройство на мрачния и полуразрушен таван в уютен дом.

Представете си само: у дома сте, поглеждате нагоре и виждате звездното небе. През покривните прозорци, задължителният аксесоар на всяко мансардно жилище. А то е с площ от 180 кв.м и включва 3 спални, 2 бани, хол, кухня и трапезария, отворена и затворена тераса. Нещо, което доскоро е било само един тъмен потънал в паяжини таван! Ще оставим настрана романтиката и звездния безкрай обаче, за да погледнем на нещата откъм чисто практическата им страна, защото, когато става въпрос за жилище, именно ефективността, оптимизацията и практичността идват на дневен ред. Споменахме покривните прозорци, които са разпределени така, че да осигурят максимално количество светлина и достатъчно простор в дома, както и възможност за вентилация там, където е нужно (в кухнята). Последно за тях, но не и по важност: те са изключително добре уплътнени, освен това са снабдени с дистанционно управление за отваряне и затваряне. Няма да пропуснем и светлинните тунели, също предложени от експертите на Velux. Тези тунели обливат в светлина и най-закътаните места в жилището, за да се избегне усещането за схлупени пространства.

Това жилище си има и собствена градина! Споменахме терасите, именно закритата тераса е превърната в разкошна зимна градина благодарение на огромния покривен прозорец, монтиран там. Неслучайно тук е едно от любимите места на собственичката, чиято страст са цветята. 

Още трикове за светлина и простор, успешно приложени на практика:

  • разчупен съвременен интериор, при който в едно голямо общо пространство са обособени отделни кътове;
  • скосените пространства са усвоени чрез вградени шкафове и гардероби;
  • обзавеждането е в бяло, сиво и бежово, което създава допълнително усещане за светлина и простор.

„Трансформацията и промяната на таванското помещение бяха невероятни и днес никой не може да повярва какво е било преди и в какво се е превърнало то днес. От един стар забравен таван, потънал в паяжини, се „роди“ нашето светло и просторно мансардно жилище“, казва собственичката, а ние вече виждаме в мечтите си как би изглеждал и нашият таван.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser