Преминете към основното съдържание

Познавате ли своя секс часовник?

Сутрин той иска да останете в леглото, а вие бързате да направите кафе!
© Shutterstock

Единствените пречки да правите секс в който и да е момент от деня, е липсата на време и предразполагаща обстановка? Не съвсем! Има подходящи часове за секс, при това различни за двата пола. Кога и дали изобщо се засичат сексмоментите при мъжете и жените?

Кога е най-доброто време за секс – за това спорят учени от цял свят, като се разделят на два основни лагера. Представителите на китайската медицина твърдят: не е удачно да се отдавате на страстта след ядене. Гледната точка на западната медицина: най-подходящото време за секс е два часа след вечеря, а най-малко препоръчителното е полунощ, защото тогава тялото се настройва за сън. Като оставим това основно разминаване между двете теории настрана, те всъщност доста си приличат. Основават се на схващането, че разликите в биоритмите на мъжа и на жената могат да нарушат любовната им хармония. Проблемът е не толкова в двойките „сова-чучулига“, казват учените, а в природно заложените разминавания в тайминга за секс на двата пола.

В СОБСТВЕН РИТЪМ

Някои биоритми траят едва части от секундата, други – по няколко години. Това се дължи на факта, че нивата на хормоните в кръвта варират всеки час, ден, седмица, сезон. Трудно е да вървиш срещу този ритъм, дори да си най-големият полов атлет! Ето защо не бива да се обвиняваме взаимно, когато любовният синхрон в двойката не се получава. Вместо това можем да потърсим формула, която да включва пиковите моменти и на единия, и на другия. Немският сексолог Питър Плац се е заел точно с тази задача. Той чертае „кривите на желанията“ при двата пола и се опитва да намери къде те се пресичат в своите върхови точки. Резултатът е пред вас!

6.00 – 9.30 - Спящата красавица

♂ В първите часове след събуждането силният пол е в настроение за секс. Около 7.00 часа сутринта активността на мъжките секс хормони надвишава нормалната с около 20%, а около 9.00 – с около 50%. Идеален момент за оргазъм.

♀ Сексуалността при нежния пол все още „спи“, дори жената да се е събудила. Виновниците: високото ниво на хормона на съня – мелатонин, и все още ниската температура на тялото (трябва да мине известно време, преди да достигне обичайните за будно състояние градуси).

9.30 – 12.00 - Среща по обед

♂ Мъжката възбуда намалява към 10.00 часа и се повишава отново след 11.00.

♀ Дамските полови хормони се активизират едва по обед. Въпреки това отнема малко повече време тази активност да се претвори в действия на сексуалния фронт, особено ако обстановката е офисна или пък тепърва предстоят работни срещи.

Дамските полови хормони се активизират едва по обед

12.00 – 15.30 - На дъното

♂ Силният пол все още е настроен за сексуални подвизи и това продължава докъм 13.00 часа. След това той превключва на работна вълна, тестостеронът му се връща в норма и разнежването е на заден план.

♀ Най-ниската точка от сексуалната крива в графиката на Питър Плац.

15.30 – 18.00 - Идеалният момент

♂ В тази част на деня значително се увеличава концентрацията и активността на сперматозоидите в мъжкия организъм, така че моментът е идеален за зачеване! Освен това към 16.00 часа сексуалният апетит на силния пол достига връхната си точка. Не очаквайте обаче продължителен акт.

♀ Бинго! Имаме съвпадение: не само че организмът на жената е най-подготвен за забременяване, но и самата тя е настроена похотливо. На всичко отгоре дамите нямат нищо против секса набързо, защото и на тях не им е до продължителни ласки.

Към 16.00 ч. сексуалният апетит на силния пол достига връхната си точка

18.00 – 21.30 - Вечеря на свещи

Два часа след любовната фиеста и двата пола имат нужда от почивка. Голяма роля за възстановяването на нивата на половите хормони играе спортуването по това време на деня.

♂ Определено не му е до секс. По-скоро е гладен, а след похапването има нужда от почивка. Идеалният вариант е продължителна вечеря на свещи за плавно пренастройване.

♀ Всички рецептори на жената са силно изострени, особено засилен е и нейният слух, а комплиментите по неин адрес и обясненията в любов на романтична вечеря галят ухото й. Дамите, които пропускат вечерята заради диета обаче, няма да имат достатъчно енергия за преминаване от романтична на еротична вълна по-късно.

21.30 – 0.00 - Игра на котка и мишка

Очакванията са това да е най-страстното време от денонощието, но реалността е друга – настъпват часовете на най-дразнещите разминавания.

♂ През следващия половин час мъжете отново са ненаситни за интимност.

♀ За да събуди желанието й, мъжът трябва да използва целия си арсенал от чар, сръчност и любовни обяснения, защото женските полови хормони се спотайват. Едва към 22.00 ч. тя е завладяна от страст и дори сама поема инициативата, но тогава може да е твърде късно, защото мъжът, макар все още да изпитва желание, вече се бори със съня. Ако двамата успеят да се настроят на обща вълна, следват продължителни и страстни преживявания.

0.00 – 6.00 - Лека нощ, любими!

♂ Само няколко минути след акта мъжът заспива, подмамен от ендорфините, които са се освободили в тялото му заради оргазма.

♀ Рязко се покачва количеството на мелатонина, съответно намалява и сексуалният апетит. Често все още има настроение за романтични разговори, но не и събеседник за тях.

Вслушайте се в своето тяло!

Имайте предвид, че биоритмичните схеми не са общовалидни. Не ги приемайте като 100-процентова прогноза. Хората не са машини и често се случват отклонения от графиката на Плац. Немският специалист съветва да не се отчайвате, ако се получи разминаване във вашите желания и тези на партньора ви. Липсата на съвпадения за даден период невинаги означава, че чувствата са изчезнали. Либидото на единия в този момент може да си почива или да се пренастройва към някакъв нов график (работен или почивен например). Бъдете търпеливи и се опитайте да установите новите пикови часове за секс във вашата двойка.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser