Преминете към основното съдържание

Правилата на викторианците за щастлив живот: №1 Всеки ден ходете поне по 5 км

Доказателството, че в историята се крият отговорите на много съвременни въпроси

© iStock

„Всичко ми е наред. Имам прекрасно семейство, деца, мъж, работа, приятели. Дори имам пари. И от здравето си не мога да се оплача. Тогава защо не съм щастлива и имам чувството, че животът преминава покрай мен?“ Звучат ли ви познато тези думи? Защо се случва това?

Потърсихме отговора на този крайно затормозяващ въпрос на много места и най-накрая решихме да се разровим в историята. А там често се крият отговорите на много съвременни въпроси. По време на Викторианска епоха повечето британци били заможни, което им позволило да не затормозяват лекотата на битието си с мисли за насъщния. Точно тогава те създали и осемте правила на „щастливия тих живот“.

ПРАВИЛО №1: Всеки ден ходете поне по 5 км

© iStock

„Разходката е националната идея на англосаксонците“, пише Хенри Торо в предисловието на своята знаменита книга Walking. Англичаните винаги са обичали да се разхождат, за което са били обект на подигравки от страна на французойките и италианките, за които е немислимо една дама да изминава по няколко километра на ден със собствените си крака. Британците обаче подминавали това в буквалния и преносния смисъл, защото за тях ходенето е традиция. Освен безспорната полза за здравето, то удовлетворява и първобитния ни инстинкт да изследваме нови територии и доказано ни прави по-щастливи. И не се оправдавайте с климатичните условия, а следвайте британската поговорка: „Няма неподходящо време, има неподходящи дрехи“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser