Преминете към основното съдържание

Правилният отговор на въпроса „Какво ви мотивира?“ по време на интервю за работа

Ще се наложи да разберете какво всъщност се крие зад този въпрос

© iStock

Няма правилен и грешен отговор

Важно е да знаете, че няма обективно правилен отговор, който автоматично да ви гарантира успех. Реално няма и грешен. Независимо от това обаче можете да сгрешите. И точно тук е ключът.

Ще се наложи да разберете какво всъщност се крие зад този въпрос. Може да е дори съвкупност от други въпроси... Какво ви кара да се събуждате сутрин? Какво ви поддържа нощем? Ще можем ли да прекарваме по осем часа на ден бюро до бюро? Бихме ли преживели дълъг полет заедно? Ще бъдете ли добра компания за сутрешното ни кафе?

Да започнем с това, че всички сме различни, ето защо логично е и отговорът на въпроса „Какво ви мотивира?“ за всеки да е различен. Не е препоръчително да казвате нещо, което всеки друг на ваше място би казал – че ви мотивира да помагате на хората и да наблюдавате как се развиват; че ви мотивират ценностите на компанията (честност, високи постижения, работа в екип), които съвпадат с вашите, и т.н. Да, ще стане ясно, че сте си научили урока, но е по-важно друго: да сте автентични. Тук също е добре да внимавате, защото ако например признаете, че парите са мотивиращият за вас фактор, не е сигурно, че ще спечелите точка в своя полза. До финансовата страна ще стигнете така или иначе, а и чак такава прямота е по-вероятно да не се понрави на потенциалния ви бъдещ работодател. И все пак какво да кажете?

Разкажете история

Историите са един от най-добрите и ефектни начини, по които човек възприема информацията. Например никой не помни статистиките, но почти всеки помни онези вдъхновяващи истории. И ето къде трябва да сте автентични. С мисъл и внимание, разбира се, защото, от една страна, не всяка история е подходяща за интервю за работа, но от друга – ако си измислите нещо, не е изключено да бъдете разкрити.

Спомнете си история от миналото, която е довела до някакъв положителен резултат за вас, надграждане, някакво ново умение, което сте придобили, станали сте по-силни, по-уверени в себе си. И няма значение дали случката е свързана с детството ви или с работа, която е била временна, почасова или абсолютно различна от позицията, за която кандидатствате в момента. Единствено важно е да поднесете вашата история. Това, което би имало най-силно въздействие, е да разкажете за точно такъв момент, донесъл ви трансформация.

И забравете за мисли от типа на „Но кой се интересува как съм продавал гривнички като дете?“ или „Това е творческа работа. Никой няма да оцени смешни истории за работата ми в кухнята на ресторант“, защото те ще ви блокират. Освен това помнете, че на всяко интервю вие избирате работодателите си толкова, колкото и те вас. Ако те са хора, които не биха оценили нещо, което е истински важно за вас, може би не са точно вашите хора.

7 ключови думи, които описват идеалния кандидат за работа

Вижте повече

7 ключови думи, които описват идеалния кандидат за работа

Внимавайте за тях по време на интервю

Още по етикети

интервю за работа
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser