Преминете към основното съдържание

Празничен портокалов сладкиш за вашата новогодишна трапеза

Сервирайте с кафе или шампанско.

Продукти:

  • 1 портокал - 380гр
  • Зехтин - 150 мл
  • Мляко (3,5%) - 150 мл
  • Бадеми - 150гр
  • Брашно - 300гр
  • Захар - 300гр
  • Яйца - 5 бр.
  • Бакпулвер - 10гр

  • Приготвяне:

    1. Загрейте фурната на 180С.

    2. Разбийте яйцата със захарта до гъста пяна.

    3. Разбийте целия портокал в блендер до гладкост. Добавете към него зехтина и млякото.

    4. Смесете сместа от яйца и портокал.

    5. Смесете ядките, пресятото брашно и бакпулвера. Разбъркайте внимателно.

    6. Намажете форма за печене със зехтин. Поръсете с брашно и малко смлени ядки.

    7. Прехвърлете тестото във формата и печете 40-50 минути.

    8. След 40 минути проверете сладкиша с дървено шишче или клечка за зъби – ако се налага, печете още 10 минути. Ако фурната ви пече по-силно отгоре и след 30-40 минути горната част на сладкиша вече започва да се препича, покрийте с хартия за печене. Това ще предотврати изсъхването му или, по-лошото, изгарянето.

    9. Готовият сладкиш може да се сервира топъл: със сладолед, бита сметана, разтопен шоколад и пресни плодове или горски плодове. Или сервирайте десерта вече охладен с чаша прясно сварено кафе, горещ шоколад, ароматен чай или дори чаша шампанско, като към сладкиша сервирате например козе сирене, сушени фурми или мед.

    messages.loading
    Горе
    ELLEworld twitter-logo-silhouette pinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser