Преминете към основното съдържание

Празнуваме деня на тортата „Шварцвалд“!

Сметановият сладкиш с черни блатове и вишни, появил се за пръв път в Германия, днес е една от най-популярните торти в света
© iStock

Schwarzwälder Kirschtorte, по-известна у нас като тортата „Шварцвалд“, се оказва толкова популярна, че дори има ден в годината - 28 март, в който почитателите на сладкарското изкуство й отдават почит. Добрата новина е, че днес няма да броим калории, а ще празнуваме деня на „Шварцвалд“!

Вкусната черешова торта се появява за пръв път в Шварцвалд, Германия, през 1915 г., а днес има милиони почитатели по цял свят. По оригиналната рецепта тя е направена от блатове с шоколадови бисквити, напоени обилно със сироп от вишни и дестилиран ликьор от череши (Schwarzwälder Kirschwasser), украсена с плод (вишни) и шоколадови стърготини.

През 1949 г. тортата „Шварцвалд“ влиза на 13-то място в листата на най-популярните сладки изкушения в света и оттогава е една от най-известните в света.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser