Преминете към основното съдържание

ПРАЗНУВАМЕ: Международния ден на бикините

10 любопитни факта за банския костюм
© iStock

ФАКТ № 1.

Най-скъпият бански костюм в в света е бикини на стойност 30 милиона долара. Дизайнът на им принадлежи на Сюзън Росен и Steinmetz Diamonds и са украсени с повече от 150 карата от безупречни диаманти.

ФАКТ № 2. 

Законите за приличние в началото на 20 век са много строги. През 1919 г. на остров Кони Айлънд е задържана жена, защото носи бански костюм под ежедневните си дрехи.

ФАКТ № 3. 

Прашките са забранени в Мелбърн, Флорида, от януари 2005 г. Наказанието за носенето им е глоба от $500 или 60 дни в затвора.

ФАКТ №. 4.

Първоначално бикините са забранени в страни, населени главно от католици.

ФАКТ № 5. 

През 1946 г. първите бикини са представен на публиката рекламирани като бански, състоящ се от две части и "разкривайки всичко за момичето с изключение на моминското име на майка ѝ".

ФАКТ № 6. 

През 50-те години на миналия век, са популярни банските костюми с остри чашки. На някои от тях има надуваеми чаши, които могат да се напомпат до желания размер.

ФАКТ № 7. 

В началото на 20-ти век много американски градове издават закон, изискващ всички жени в бански костюми да носят чорапи.

ФАКТ № 8. 

Последният път, когато Мерилин Монро се появява на екрана в бикини, през 1962 г. е във филма "Нещо трябва да се случи".

ФАКТ № 9. 

Бикините са кръстени на атола Бикини, където САЩ тестват атомната си бомба през 1946 г. Както банския костюм, така и бомбата имат експлозивен ефект върху американската култура.

ФАКТ № 10. 

Има аналог на бикините, предназначен за мъже, наречени манкини.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser