Преминете към основното съдържание

Защо постигането на целите ни не ни носи удовлетворение?

Случва се постоянно - стигаме до желания успех, но все пак не се чувстваме щастливи

© iStock

Днес всички сме потребители – на време, на пари, на очаквания, на спомени. Насочваме се към поредната си цел, очаквайки, че най-после ще почувстваме удовлетворение. Изкачваме поредния връх, но виждаме още един. И вместо да се наслаждаваме на пейзажа, сме съсредоточени в целта. Въпрос на еволюция, твърдят психолозите.

Причини за провал

За да осъзнаете безсмислеността на списъците с цели, е важно да разберете самите себе си. Една приятелка казваше, че в нея живее още един човек и той явно я ненавижда. Обикновено постигането на някаква задача, която сме си поставили, е съпроводено не с радост, а с мисли за това, какво още можем да постигнем. Мозъкът ни сякаш не ни позволява да бъдем щастливи и превключва на режим „самоунищожение“. Психологът Михай Чиксентмихай, автор на популярната концепция за „потока“, нарича това „състояние на блуждаещия ум“. Според него вечната неудовлетвореност и подготвянето за най-лошото са еволюционно обусловен механизъм за оцеляване. Преди човекът е трябвало във всеки един момент да бъде готов за нападение от хищник, глад или стихийно бедствие. Преди общата тревожност ни е помагала да оцелеем, но сега тя ни идва в повече.

© iStock

​Криво огледало

Мозъкът на човека, независимо от нивото на интелектуално развитие, постоянно се влияе от систематични грешки и шаблонни отклонения. И съставянето на списък с цели е едно от тях. С изучаването на тези грешки се занимават когнитивните психолози. Ще бъдете изненадани от количеството на изучените вредни ефекти върху съзнанието ни – вярата в справедливостта („Всеки получава това, което заслужава“), ефектът на свръхувереността („Каквото и да започна, то винаги се случва така, както трябва“), илюзията за контрол („Добрият мениджър винаги знае как да мотивира служителите си“), селективното възприятие (избор само на тези факти, които съвпадат с очакванията), самоизпълняващото се пророчество (когато човек несъзнателно се държи така, че да провокира реакции и събития, които иска да се случат). Преди когнитивните деформации също са ни помагали да оцелеем. Проблемите идват, когато те са в разрез с начина на живот и целите, които си поставяме. Например за предприемача ефектът на свръхувереност и селективното възприятие могат да са пагубни, тъй като така той рискува да надцени своите сили и да състави неправилен бизнес план. На неуверените в себе си хора пък много им пречи ефектът на самоизпълняващото се пророчество, тъй като подсъзнателно те могат да се държат така, че околните да не искат да прекарват времето си с тях.

Това, което можете да направите, е да се поздравите за постигнатия резултат преди да си поставите нова цел. Не концентрирайте ежедневието си само и единствено върху постигането на успех. Радвайте се на всяка минута, за да не се разочаровате, а и за да изпитвате по-голяма радост от живота.


Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser