Преминете към основното съдържание

Предстои конкурсът „БГ модна икона 2023”

Престижното отличие ще бъде връчено на официална церемония в края на месец април във „Витоша Парк Хотел“.

Победителите в „БГ модна икона 2022” заедно с проф. Любомир Стойков.
Победителите в „БГ модна икона 2022” заедно с проф. Любомир Стойков. © Академия за мода / Антон Марков

За четиринадесета година ще се проведе конкурсът „БГ модна икона 2023”. Престижното отличие ще бъде връчено на официална церемония в края на месец април във „Витоша Парк Хотел“.

Експертният съвет на Академията за мода, включващ изявени лайфстайл, модни и светски журналисти, както и редактори от водещите печатни и електронни медии, вече направи своите предложения за номинации на най-успешните и стилни българи през изминалата година.

Както досега, критериите известни български личности да получат статут на БГ модна икона, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, естетически вкус и добра репутация.

На последното издание на конкурса с наградата бяха отличени Мария Бакалова в категория „Изкуство“, Михаела Филева и Миро в категория „Музика“, Георги Любенов в категория „Медии и журналистика“, Десислава Стоянова в категория „Телевизия“ и Елена Караколева в категория „Лайфстайл“.

<p>Пластиката „БГ модна икона” е изработена от уникалния български бижутер – Анжело Красини. Интерпретира първото облекло на Адам и Ева – смокиновия лист – с образите на най-прочути дизайнери и модни икони.</p>

Пластиката „БГ модна икона” е изработена от уникалния български бижутер – Анжело Красини. Интерпретира първото облекло на Адам и Ева – смокиновия лист – с образите на най-прочути дизайнери и модни икони.

© Академия за мода

В ревю-спектакъла, предхождащ церемонията за награждаването, ще бъдат показани актуални колекции на известни български дизайнери и модни къщи, както и проекти на студенти по моден дизайн от Националната художествена академия, чийто преподавател е проф. Любомир Стойков.

Специален акцент ще са произведенията на такива утвърдени модни творци и брандове като трикратният носител на Златна игла Радослава Лазарова и бутик La Bontè (част от семейството на модна къща Andrews, която два пъти е награждавана със „Златна игла“). Милена Петрова, дизайнер на модния бранд Wolf Walley, също ще представи свои актуални аутфити.

Част от дизайнерите споделиха детайли за своите колекции. Двукратният носител на „Златна игла“ модният бранд Alegra, с дизайнери Радостина Долапчиева и Галя Долапчиева, ще открие ревю-спектакъла, като представи булчински и официални облекла от своята впечатляваща колекция Un Amor. Аксел Харди ще представи колекция Joy, вдъхновена от идеята да откриваме радостта навсякъде въпреки трудните времена, в които живеем.

Лиа Каменова, ще презентира колекция Blue Orange за сезон пролет-лято 2024. Мария Радославова ще покаже избрани модели от лимитираната Premium колекция от стилни чанти. Теодора Спасова ще презентира дамски силует в комбинация от драпирана коприна и геометрична кожа. Николай Божилов ще демонстрира дизайн, изработен според принципите на етичната мода. Поля Кинова ще покаже колекция Make a wish – история за една луксозна рокля и за една също толкова луксозна жена.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser