Преминете към основното съдържание

Прекрасен дом, създаден с грижата към природата и здравословния начин на живот

Спокойствие, здравословен живот в унисон с природата, и устойчивост. Днес това не са просто думи, лишени от съдържание. Живеем в свят, в който мисълта за природата и за това как да оставим по-малък отпечатък от своята дейност върху нея, става все по-всеобхватна и вълнува все повече хора. Да живееш в хармония със света около себе си, да щадиш природата и да се наслаждаваш на всеки един миг от съприкосновението си с нея ­– това са важни моменти от живота, които го правят по-хубав и може би – една идея по-истински.

Преследвайки мечтата за собствен дом, изграден съобразно идеята за екологичност и енергийна ефективност, преди близо три години едно семейство от София решава да напусне големия град и да заживее на 12 км. от столицата в китното Иваняне в подножието на Люлин планина. „Решихме да построим къща според нашите изисквания - такава, каквато я виждахме в мечтите си; къща, която да отговаря изцяло на нашата нагласа и философия“, споделя собственичката.

Покривните прозорци VELUX – важен елемент за постигане на енергийна ефективност

Основното изискване на собствениците е строителството да бъде изпълнено с естествени материали и къщата да е енергийно ефективна и затова от самото начало проектът е разчетен така, че максимално да се оползотворява влизащата слънчева енергия през покривните прозорците VELUX на мансардния етаж и по този начин помещенията да са слънчеви по-дълго време. „Благодарение на този факт, както и на изолацията и дебелината на стените, достигащи 50 см., през зимата дори не е необходимо да се отоплява мансардният втори етаж. Само в най-студените дни или в облачно време включваме отопление на долния етаж, като по този начин в резултат на естествената циркулация на въздуха се затопля цялата къща“, коментира домакинята.

При избора на собствениците да се разположат покривни прозорци на втория етаж основен фактор е високата и доказана в практиката енергийна ефективност на прозорците VELUX . „Още преди да започнем да строим къщата, си представях точно такъв дом с такива прозорци. Прозорците VELUX с техните показатели и много добрата им изолация се вписват идеално в цялостната ни концепция за енергийно ефективна къща“, уточнява собственичката.

Ролетните щори, които предстои да бъдат монтирани към покривните и вертикалните прозорци на втория етаж, също ще ще допринесат за същественото постигане на желаната температура през зимата и за охлаждане на къщата през лятото, така че да не се налага използване на допълнителна енергия за отопление или охлаждане. А през най-горещите дни на годината естественото проветрение, постигано благодарение на подходящото разположение на прозорците, включително покривните, създава прохлада и комфорт. „Това ни спасява дори и в най-жарките летни дни“, споделя семейството. Освен ролетни щори, собствениците са решили да закупят и външни сенници, с които да поддържат идеалната температура у дома.

Покривните прозорци осигуряват светлина, простор и комфорт

В обособения на втория етаж кабинет са монтирани общо 3 покривни прозореца с горно управление, като два от тях са допълнени с вертикални прозорци VELUX, оформяйки по този начин светъл и уютен кът за работа, за отмора с чаша кафе и хубава книга или просто за мигове в съзерцание на красивата природата наоколо. „За мен добавянето на двата вертикални елемента към покривните беше много важно – елемент, на който силно държах - обяснява собственичката. – От тези прозорци се разкрива уникална гледка към Витоша. Обожавам да седя там, да работя или почивам, наслаждавайки се на изключителната панорама, която се открива пред мен. Това е кътчето в къщата, което обожавам.“

Покривните прозорци на втория етаж не само разкриват прекрасни гледки, но и са източник на обилна светлина, правейки дома слънчев през по-голямата част от деня и превръщат кабинета в едно от най-хубавите помещения в цялата къща, което и домакините, и гостите обичат и предпочитат.

Банята в съседство също е снабдена с покривен прозорец, от който се открива прекрасна гледка към София и създава усещането на простор на иначе малкото като площ помещение. Допълнителният визуален обем, който той добавя, компенсира силното скосяване на външната стена и създава усещане за достатъчно пространство.

Още един покривен прозорец е разположен точно над вътрешното стълбище между двата етажа, а идеята за разполагането му там ни най-малко не е случайна. Прозорецът пуска дневната светлина в тази по принцип по-тъмна част на къщата, елиминирайки необходимостта от изкуствено осветление на стълбището. А това неизбежно води до намаление на разходите за електропотребление. „Обикновено не включваме осветлението на стълбището през деня. А при пълнолуние, когато ми се наложи да сляза по стълбите, не ползвам осветление дори и през нощта. Лунната светлина, която влиза през покривния прозорец, прави слизането по стълбите в тези нощи съвсем безопасно. Естествената дневна и нощна светлина над стълбището като цяло създава една прекрасна, естествена атмосфера“, споделя домакинята и допълва: „Обичам светлината, тя е моето вдъхновение. Изобилието от светлина създава отпускаща и ведра атмосфера в цялата къща. Тя дава усещане за простор, което ме зарежда всеки път, щом вляза у дома. Тя създава усещане за уют и за единение с природата. Тя ме кара да се чувствам така, сякаш цялата природа е влязла в дома ми и го е изпълнила с красова, свежест и енергия.“

Да живееш в уединение с природата

Грижа към природата и уединение с нея са водещи принципи в живота на семейството, а собственичката споделя, че в дома им няма място за пластмаси или изкуствени материи. Затова не е случаен фактът, че къщата изобилства от интересни интериорни решения, насочени именно към природосъобразност и устойчивост от екологична гледна точка. Повечето мебели в дома - шкафовете, бюрото, столовете и фотьойлите - са стари, но умело и с вдъхновение реновирани. В допълнение, всички те са дървени. Такива са и прозорците, а кухнята също е изпълнена изцяло от дърво. Глиненият под на спалнята на първия етаж пък създава неповторимо усещане за неразривна връзка с природата и близост до старите български традиции. Верни на мечтата си за природосъобразен начин на живот, семейството е превърнало своя дом в естествена част от природната среда наоколо. Къщата е заобиколена от много зеленина, а малка зеленчукова градина в единия край на двора, гледана с много любов и грижа, снабдява собствениците с екологично чиста храна.

Животът в София не ми липсва. Винаги сме искали да живеем според нашата нагласа към света и според нашата философия, и го постигнахме. Избягахме от бетона и от затворените пространства. Тук се чувстваме прекрасно - разказва домакинята и допълва. - Тук посрещаме и нашите деца и внуци, които са щастливи да прекарат незабравими мигове в светлината и уюта на дома ни сред природата. Дори успяхме да вдъхновим и други семейства да построят своите домове в хармония с природата.“

„А какво ми дават покривните прозорци VELUX ? За мен това са светлината - комфортът и прекрасното чувство да си на място, обляно от светлина, както и топлината през дългите зимни месеци. Обичам дома си, обичам неговата светлина и уют и винаги се прибирам вкъщи с нетърпението да се насладя на заслужената почивка, с която ме дарява моето кътче под небето в кабинета на мансардния етаж.“

Покривните прозорци VELUX (www.velux.bg) са важен елемент от реализирането на концепцията за енергийно ефективна къща

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser