Преминете към основното съдържание

Премахнете тези 20 думи от речника си и незабавно ще станете по-щастливи!

Ако сте изложени на нещо достатъчно често, това се превръща във ваша реалност. Поради това е важно да сте внимателни за думите, които използвате. Ако се отървете завинаги от употребата на следните 20 думи, ви гарантираме, че това ще се отрази положително на живота ви.

Безполезно

Когато провъзгласяваме някого или нещо (случка, калории, или своята личност) за безполезни, ние осъждаме строго всичко, което не ни носи конкретна полза. А това противоречи на стойността на живота – такъв, какъвто е, с всичките му мигове и особености.

Мързелив

Хората възприемат мързелуването като обратното на постиженията и успеха. Отделянето на време за себе си обаче не е негативно нещо.

Най-добре е да да елиминирате думата„ мързелив“ от речника си и вместо това да преосмислите това чувство по друг начин. Може би да не правите нищо, не е мързел, а осъзнатост и съзерцание?

Не мога

Тази фраза предполага липса на контрол. Заменете я с изказваниякато „аз избирам да не го правя“ или „по-добре е, ако не го направя“, за да си позволите да изпитвате чувство за контрол при избора, вместо да поставяте на преден план свои ограничения.

Но

Използването на думата „но“ в средата на изречение се отразява отрицателно върху всичко друго, което сте казали преди нея. Така че, вместо да използвате тази дума с негативно и осъждащо значение, знайте, че почти винаги може да я замените с „и“.

Или

Същото важи и за „или“, което също може да бъде заменено със съюза „и“. С тази проста хитринка ще усилите усещането за благодарност и позитивност. „Или“ носи усещане за изключване, докато „и“ демонстрира приемането, че нещата могат да бъдат едновременно добри и лоши.

Може би

Вземането на решения не винаги е лесно. Въпреки това, честата употреба на думата „може би“ е вероятно да ви направи по-несигурни.

Омраза

Това е дума, от която почти никога не се нуждаете. Употребата на толкова негативна дума има способността да усили лошите ви чувства. Откъснете мисълта си от онова, което не ви харесва. Просто признайте, че тези мисли съществуват и са валидни, но не се спирайте на тях.

Трябва

Много добра идея е да премахнете „трябва“ от речника си. Тази дума създава големи очаквания, а съответно и натиск, не само върху вас, нои върху околните. Думата „трябва“ често е признак за перфекционизъм, контролиращо поведение или тревожност.

Винаги

Тази дума най-често не е точна, тъй като едва ли има нещо, което да отговаря на буквалното й значение. Когато се използва лично, това може да бъде самозащитаващо, самосаботиращо или самосъжаляващо твърдение (например „винаги закъснявам“). Когато думата „винаги“ се използва за описване на нечие поведение, често звучи обвинително или заядливо и дава повод за критика и неточни изказвания.

Само

Обичайно, хората използват тази дума в негативен смисъл, дори и да не си дават сметка за това. Когато не се използва като наречие, най-често в нея се влага смисъл на занижаване на усилията и това разкрива ниска самооценка. Вижте само каква е разликата между „печелил съм конкурс“ и „печелил съм само един конкурс“. Нюансите имат значение, нали?

Зает

Много хора използват думата „зает“, за да се опитат да убедят себе си и околните в това колко са успешни. Въпреки това, когато хората подчертават колко са заети, те всъщност отблъскват нова работа, нови възможности, нови взаимоотношения, както и нови хора, места и неща.

Опитвам се

Някои хора не влагат нищо отрицателно, като използват „опитвам се“, въпреки това тази фраза често звучи като поражение. Тя просто няма същата енергия и решителност като изказа „правя го“. Опитването само по себе си издава усещане за неуспех, съмнение, несигурност в резултата и вероятност да не го постигнете. Това изобщо не отразява намерението наистина да си поставите за цел да изпълните задачата, за която става дума.

Просто

Използването на думата „просто“ може да бъде много вредно. Употребата й подсказва, че не сте уверени в изявлението, което правите или въпросите, които задавате, и това подкопава вашия авторитет.

Проблем

Използването на тази дума ви кара да се чувствате напрегнати, сякаш имате бреме. Вместо това заменете думата „проблем“ с „предизвикателство“. Така ще настроите ума си да търси решение, вместо да се самосъжалявате.

Грозен

Никога не трябва да използвате тази дума, за да опишете себе си или някой друг. Ако сте прекалено критични към околните или към себе си, привличате отрицателна енергия. Важно е да се съсредоточите върху доброто в себе си, в другите хора и в света.

Перфектно

Използването на тази дума също ви настройва за разочарование и негативни усещания. Тъй като съвършенството не е постижимо нещо, забраната на тази дума ще ви помогне да се чувствате по-добре в собствената си кожа и със собствените си постижения. Перфекционизмът е враг на производителността.

Зациклил

Това означава, че няма място за напредък или преосмисляне на миналото. Никога не бива да виждате себе си като „зациклил“ в някаква ситуация. Вместо това, вижте обстоятелствата като предлагащи ви време за размисъл и възможност за избор накъде да поемете.

Няма да стане

Наред с „не мога“, е добре да се откажете и от „няма да стане“. Тази фраза е твърде крайна. Заменете я със „засега няма вариант“ или с „докато открия по-добра опция“.

Уморен

Може да ви се струва, че тази дума е по-скоро неутрална, но ако я премахнете от речника си, ще започнете да гледате доста по-позитивно на живота си. Тъй като нашите мисли, емоции и физическо състояние са зависими едни от други, повтарянето на това, че сте уморени, ще ви накара да се усетите съвсем без сили.

Провал

Може да не се справите с дадена задача, но нито вие, нито задачата сте провал. Приемете, че това са препятствия по пътя ви. Когато решите, че сте се провалили, е добре да се запитате: какво правите, което ви кара да се чувствате зле относно себе си? Правите ли твърде много неща наведнъж? Опитвате ли се да бъдете като някой друг? Имате ли нужда от одобрението на другите? Повярвайте си, че сте достатъчно добри, и ще постигнете успех.

Още по етикети

щастие , думи , реч
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser