Преминете към основното съдържание

Премиер-министърът на Люксембург встъпи в еднополов брак

Премиерът на коя друга държава е направил вече тази смела стъпка?
Ксавие Бетел и Готие Дестне
Ксавие Бетел и Готие Дестне © bbc.co.uk/russian

Според медиите премиерът на Люксембург Ксавие Бетел е сключил брак със своя партньор в живота архителта Готие Дестне. Закритата церемония се е състояла в кметството на Люксембург.

Сред гостите са били няколко европейски политици като например белгийският премиер Шарл Мишел и премиер министърът на Естония Таави Ройвас. Трябва да припомним, че до юли 2014 г. в Люксембург са били забранени еднополовите бракове. Въпреки това в този период парламентът на херцогството е приело закон, позволяващ еднополовите двойки официално да регистрират връзката си чрез брак.

Буквално месец след това, както отбелязва руското издание на BBC, 42-годишният Бетел обявил намерението си да сключи брак с 36-годишния Дестне. Така той се превръща в първия в Европейския съюз и втория в света премиер, сключил еднополов брак. Първият лидер, предприел това действие през 2010 г. е министър-председателят на Исландия Йохан Сигурдардотир. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser