Преминете към основното съдържание

Престорените усмивки са опасни за здравето

В сезона на активното разменяне на подаръци доколко „здравословно“ е симулирането на любезност, когато получаваме неподходящия?
Продължителното преструване има негативен ефект върху здравето.
Продължителното преструване има негативен ефект върху здравето. © iStock

Винаги съм била против преструвките в стил „О, колко хубав подарък!“ Ако някоя изненада под елхата не ви е била по вкуса, най-лошото, което бихте могли да сторите, е да насърчите подаръците в грешната посока. Само че злото изобщо не се корени в лавината от нежелани изненади, която ви грози. Защото лицемерната вежливост всъщност застрашава не настроението ви, а вашето... здраве.

Професионален риск

Не става дума само за празниците, на които всички са весели по презумпция. Опасността ви дебне всеки ден, включително и на работното място. По-точно – особено на него и особено ако работите в обслужващия сектор. Актуално проучване на психолози от франкфуртския университет „Волфганг Гьоте“ обяснява защо.

Според ръководителя им проф. Дитер Цапф: „Стресът, причинен на служителите заради задължението да се усмихват на клиентите, може да доведе до депресия, високо кръвно налягане и сърдечносъдови проблеми. На особено голям риск в това отношение са подложени стюардесите, продавачите и сътрудниците в call-центровете.“

Да се съсипеш от усмивки

За да докаже горните твърдения, проф. Цапф провежда следния експеримент: поставя две групи доброволци в ролята на служители в call-център и ги сблъсква с особено груба „клиентка“. На първата група участници е позволено да отвърнат на обидите, втората трябвало да запази добрия тон на всяка цена. През това време експертите следят пулса на всеки „служител“.

Резултатите: доброволците от първата група имат учестено сърцебиене само за кратко, докато при останалите то продължава доста след сблъсъка. „Учестеният пулс е ясен индикатор за голямо психическо натоварване“, казва проф. Цапф.

Емоционален дисонанс

Той нарича състоянието, в което изпадат „професионалните вежливци“, емоционален дисонанс и им препоръчва да правят чести почивки на работното място, за да се възстановят от стреса.


2 В 1 - ЗА МАСА И ЗА УКРАСА: КОЛЕДНИ ТОПКИ ОТ КОЗЕ СИРЕНЕ


„Макар повечето хора да се справят с кратки моменти на престорена любезност, продължителното преструване има негативен ефект върху тяхното здраве. Всички контролираме емоциите си, но когато дисонансът е за дълъг период, може да стане проблем.“

Фалшът като необходимост

Излиза, че еднократно усмихване насила не е толкова страшно. Поне в здравословен аспект. Все пак не всеки ден получавате подаръци, за които да благодарите неискрено. За сметка на това преструването има морални и социални измерения.

Съвременното общество не може да живее в пълна, неподправена истина. Разкрита на грешния човек, по грешно време или издадена на някого, който не може да я понесе, тя наранява, разрушава, създава хаос. В този смисъл лъжата е важно социално умение.

Ползи и вреди

Добре пласираните на точното време и място лъжи и премълчаването на истината подсилват егото, дават ход на надеждата и улесняват общуването (Как си? – Добре, благодаря!). Ето защо учим децата да премълчават истината: „Не можеш да казваш на леля, че е дебела.“ И да лъжат: „Кажи на батко, че съжаляваш, задето го удари.“

Така че фалшивите усмивки може и да са от полза понякога. Но не прекалявайте с тях! Иначе рискувате да притъпите своите истински усещания и да дадете път на безразличието. А то определено не е желан подарък за който и да е празник.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser