Преминете към основното съдържание

При хрема е по-добре да подсмърчате

И още някои истини за настинките
© iStock

6 МИТА ЗА НАСТИНКИТЕ


Вчера опровергахме няколко мита за настинките, днес продължаваме с истините за тях.

Разболяваме се при простуда

Най-вече студените крака са виновни да се разболеем от хрема. Като реакция на простудата нервната система намалява кръвоснабдяването на дихателните пътища, температурата в гърлото също се понижава. Когато фините кръвни съдове в лигавицата се свият, защитните клетки не достигат навреме до мястото на възпалението, вирусите могат безпрепятствено да проникват в организма и да се размножават. Но сам по себе си студът не е опасен. Когато се сменя с топлина, той дава тласък на кръвоснабдяването и клетките на имунната система патрулират по-добре в тялото. Изследователите са забелязали, че при посещения на сауна и топли минерални бани белите кръвни телца се увеличават и се активират Т-клетките, нашите специалисти по отбраната.

При хрема е по-добре да подсмърчаме

Някои специалисти по уши, нос и гърло действително препоръчват да подсмърчаме. При издухването на носа се създава налягане, което вкарва секрета в синусите. Възниква опасност от гнойно възпаление. Хората, склонни към синузит, действително трябва да подсмърчат, вместо да ползват носна кърпа. Интернистите обаче предупреждават, че това може да доведе до възпаление на гърлото, така че е добре устата от време на време да се изплаква. Ако все пак държите на носната кърпа, издухвайте носа си много внимателно.


ВРЕДНО, ПОЛЕЗНО И НЕЩО ПО СРЕДАТА: КОГА КАКВО ДА ЯДЕМ


Добре е да се изпотим, за да свалим температурата

Природата е измислила високата температура, за да ни помогне да оздравяваме. Тялото ни повишава температурата си, за да избива вирусите. Не би трябвало да му пречим. Дори е добре да предизвикате изпотяване в началото на настинка с висока температура - може да успеете да се преборите с болестта даже за една нощ. За тази цел е полезно да пиете чай от липов или бъзов цвят.

2 чаени лъжички цвят се заливат с чаша вряща вода и се запарват за 5 минути (липов цвят) или 10 минути (бъзов цвят). Прецежда се и се пие по-топло три пъти на ден. Режим на легло е добър за имунната система. Ако поддържате висока температура (над 39 градуса) повече от два дни, веднага идете на лекар.

Щастливите хора кашлят по-рядко

Новият клон на медицината невропсихоимунология доказва, че при страх или радост в организма се задействат комплексни биохимични процеси, които влияят върху броя на защитните клетки и антителата в кръвта. По този начин траурът, безпомощността или хроничният стрес осезаемо отслабват имунната система. Най-честата причина за разболяване е стресът, особено при семейни проблеми или безработица. Механизмът действа и в другата посока – инфекциите се отразяват на настроението и предизвикват желание да останем сами. По този начин природата осигурява спокойствие, за да може организмът ни да оздравее и да не заразим никого.

При настинка сме заразни до последния ден

Дори и когато всички симптоми са отшумели, пак можете да заразите с хрема околните. Най-честите причинители на настинка са риновирусите. Те атакуват предимно горните дихателни пътища и могат да се задържат в лигавицата на носа и две седмици след началото на инфекцията. Два дни преди да усетите, че се разболявате, причинителите вече са се загнездили там. Най-голяма опасност за заразяване на околните има обаче през първия ден на болестта.


РАСТЕНИЯ ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛЪГ ЖИВОТ СПОРЕД ДРЕВНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ШКОЛИ


Можем да избегнем вирусите на настинката

Ако се постараем и имаме малко късмет, можем да се спасим от заразата и без да се крием цяла зима вкъщи. Например в чакалнята на лекаря или в претъпкания автобус можем да дишаме не през устата, а през носа. Фините косми там ще уловят вирусите. Още по-опасни са мръсните дръжки на вратите, телефонните слушалки, копирмашините. Тук може да са пипали хора с хрема, след като са си избърсали носа и част от заразния секрет е останал по ръцете им.

Вирусите могат с часове да останат живи по тези повърхности и да попаднат в организма ви, ако си разтъркате очите или си пипнете носа. !0 до 30 вируса са достатъчни да ви разболеят. Затова най-важният съвет е да си миете многократно ръцете. Има и нова пяна за ръце, която отблъсква заразата в продължение на три часа, като понижава рН-стойностите на кожата и обезврежда чувствителните на киселини микроби.

При остър бронхит антибиотиците не помагат

Кашлицата почти винаги се причинява от вирусите на настинката. При тях антибиотиците не помагат. Можем да използваме лекарства от природата. Според най-новите изследвания екстракт от пеларгониум ефикасно атакува причинителите на бронхита. При кашлица е много важна и правилната диагноза: дали се касае за суха кашлица, често в началото на болестта, или за влажна с изкашляне на секрети. При първия случай има смисъл да се предписват потискащи кашлицата препарати, иначе лигавицата на бронхите ще се увреди и кашлицата ще се засили.

Ако се касае за влажна кашлица обаче е по-добре да се засили отхрачването. С изхвърляне на секрета организмът се освобождава от вирусите. Може да пиете и чай от резене или медицинска ружа за потискане на кашлицата. За отхрачване са полезни мехлеми за мазане на гърдите с етерични масла и чайове от иглика и женско биле. Има и хапчета с екстракт от евкалипт, синтетичен ацетилцистеин или амброксол, които помагат в този случай.


ПОСРЕЩАМЕ СМЯНАТА НА СЕЗОНИТЕ В НАЙ-ДОБРАТА СИ ФОРМА, ЕТО КАК


Пилешката супа помага при настинка

Дори водещи американски университети я препоръчват. В нея се съдържат различни вещества, които са полезни: малко цинк, който спира размножаването на вируса, белтъчината цистеин, която лекува възпалението. Допълнително подсилват действието й, ако сложите люти чушки или джинджифил, топлината й пък действа отхрачващо. Да не забравяме и факта, че ни е поднесена обикновено от загрижени близки и ни носи успокоение.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser