Преминете към основното съдържание

Приключи XXV юбилеен Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“

Зрителите избираха между 102 заглавия, 12 филма, от които взеха участие в международния конкурс и 10 в новосъздадения младежки модул

Международното жури се оглавяваше от Иглика Трифонова – председател, членове Игор Кобилянски (Молдова) – режисьор, Йеспер Андерсен (Дания) – киновед, експерт в Датския филмов институт, проф. д-р Кирил Разлогов (Русия) – киновед, програмен директор на Международния филмов фестивал в Москва, Чаба Фазекаш (Унгария) – режисьор.

В конкурса участваха и индонезийският „Самота“, със специалната награда на журито, полски, американски, руски и френски филм.

Младежкото жури беше сформирано от пет души на възраст до 35 г., които участваха в проекта „Фестивална КиноАкадемия“, образователна платформа за кино на Фестивален и конгресен център в рамките на „Варна-Европейска младежка столица“.

Ментори в проекта бяха Йоана Павлова - България/Франция, Майкъл Патисън - Великобритания, Монти Маджийд - Индия и Томазо Точи - Италия. Четиримата доказани кинокритици са участници в младежките програми на едни от най-значимите световни филмови фестивали - Ротердам, Сараево, Венеция, Берлин и др.

Дебютиращото младежко жури присъди голямата си награда на френския "Ноктурама" (2016) реж. Бертран Бонело и връчи специално отличие на "Виктория" – Германия, (2015), реж. Себастиан Шипер.

Наградата на младежкото жури към МФФ "Любовта е лудост и дава криле" е бронзова статуетка, изработена от младия Иван Карачомаков от Сопот. В неговата леярна са изработени делфините пред хотел „Черно море“, драконите на басейн "Приморски", а сега вече и крилете на младите кинотворци на фестивала.

Съпътстващата програма на 25-тото юбилейно издание на кинофестивала традиционно включваше панорамата „Филмите, с които се гордеем“ – от златния фонд на българското кино, с вход свободен в зала "Пленарна" на Община Варна.

Ежедневните творчески срещи в залата срещнаха зрителите с Татяна Лолова, Мария Статулова, Иван Ничев, проф. Людмил Стайков, Гинка Станчева, Мартина Вачкова, Иглика Трифонова и Емилия Радева, която получи специалната награда на кинофестивала за големия й принос в българското кино и във връзка с нейната 85-годишнина.

За първи път беше показана българо-чехословашката продукция „Легенда за любовта” от 1957 година, в която Емилия Радева си партнира с Апостол Карамитев. Филмът не е прожектиран в България до момента.

За първи път на кинофестивала „Любовта е лудост“ бе представена културата на Индонезия – с фотоизложбата „Прекрасна Индонезия“ на Велин Пасков и Мария Паскова, кинопанорамата ФОКУС ИНДОНЕЗИЯ, а индонезийската делегация представи малка демонстрация на музика с традиционни инструменти и украшения на церемонията на червения килим. Индонезийската делегация бе водена от Н.Пр. Сри Астари Рашид, посланик на Република Индонезия в България, г-н Красимир Симов, почетен консул на Република Индонезия в град Варна, участваха представители от Центъра за филмово развитие към Министерство на образованието и културата на Република Индонезия, както и актрисата Карина Салим.

© press

Панорамата „Дни на руското кино във Варна“ се състоя в зала „Европа“, с представяне на авторите на някои от филмите – актьорите Валерий Гришко, Дмитрий Грошев, Елена Панова, продуцентите Уляна Савелиева, Дмитрий Давиденко, Юлия Брагина.

Кинофестивалът беше официално открит с „Анна Каренина. Съдбата на Вронски, най-новия филм на Карен Шахназаров - специален гост на „Любовта е лудост“, сценарист, режисьор, директор на „МОСФИЛМ“.

В рамките на кинофестивала на входа на Морската градина се излъчи реставрираният 100-годишен филм „Любовта е лудост“, чието заглавие носи и фестивалът във Варна. В съпътстващите прояви към филмовия форум в книжарница „Сиела-ФКЦ“ бяха представени книгите „Истории с усмивки“ за Никола Анастасов, автор Ирина Канушева и „Ние, артистите“ - хроника на един живот с най-големите имена от киното и театъра в България, разказана от Емилия Радева. Проведе се кръгла маса на тема „КИНОТО НА МЛАДИТЕ“, Red Вull Рarty с боди арт пърформанс с Mishel Mybell.

© press

Руска камерна филхармония, Санкт Петербург гостува на сцената на зала 1 на Фестивален и конгресен център по повод 25-годишнината на „Любовта е лудост“. На сцената под палката на диригента на оркестъра Юрий Гилбо публиката аплодира Майкъл Гершуин – цигулка, концертмайстор на квартета „Гершуин” със световна концертна практика и популярност, Роман Купершмид – кларинет. Овациите обра и Рене Гизен - човекът-хармоника, изпълнил харизматичната тема за хармоника на Енио Мориконе от филма „Имало едно време на запад”.

Голямата награда в четвъртия конкурс за младежки плакат на МФФ „Любовта е лудост“ се присъди на Илиан Иванов от ПГГСД „Николай Хайтов“. Наградите на гости и на журналисти отиват при Албена Мартинова – Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и Ана-Мария Иванова от НУИ „Добри Христов“.

По традиция, за седма поредна година, един от зрителите, закупил билет за филм от фестивалната програма на МФФ „Любовта е лудост” получава "НАГРАДАТА НА ПАМПОРОВО-МЕЧИ ЧАЛ". Г-жа Кичка Кателиева от Варна спечели уикенд за двама през предстоящия зимен сезон в 5-звезния хотел „Орловец“.

В рамките на тазгодишния кинофестивал бяха открити и две изложби живопис – на Добромир Манев-МАНУ и на Емил Димов, „Любовта е лудост“.

 

Още по етикети

филм , фестивал , кино
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser