Преминете към основното съдържание

Принц Чарлз публично се помири с принц Хари

Бъдещият крал на Великобритания публикува есе, в което говори за изключителната ангажираност на сина си за опазване на околната среда.

Принц Чарлз изказа признание към покойния си баща, принц Филип и двамата сина (принц Уилям и принц Хари) в последното си есе за околната среда и изменението на климата. Статията е публикувана в социално-политическото списание Newsweek на 4 януари. Това е първото есе на Чарлз за американско издание от повече от десетилетие. В него той говори за въздействието на изменението на климата по света, включително влошаването на околната среда, което лично е видял по време на посещения в Йордания, Египет и Барбадос.

„Видях лично какво се случва. През ноември отидох в Йордания и, стоейки на мястото на Кръщението на Исус, видях как нивото на водата се изчерпва в страна, която вече е една от най-бедните на водни ресурси в света”, пише той. „В Египет чух за разрушителното въздействие на изменението на климата върху водните ресурси и селското стопанство в делтата на Нил, която в момента е една от най-уязвимите екосистеми на Земята. По-късно същия месец, когато пътувах до Барбадос, изслушах притесненията на хората относно повишаването на морското равнище и свързаната с това заплаха за тяхната страна. Светът е на ръба. И ние се нуждаем от спешна мобилизация като по време на война, ако искаме да победим."

Най-сантименталният момент е, когато Чарлз говори за усилията на покойния си баща по идентифицирането на щетите на планетата чрез WWF, в чието създаване принц Филип има активно има участие. „Преди 60 години покойният ми баща идентифицира щетите, които човечеството причинява на планетата, и помогна за създаването на Световния фонд за дивата природа“, пише Чарлз. „Десет години по-късно, когато за първи път говорих публично за проблемите на околната среда, мнозина се чудеха дали чувството ми за неотложност не е пресилено. Този възглед се промени през десетилетията, макар и твърде бавно, и дори днес му липсва необходимата спешност.”

Чарлз също така похвали двамата си сина за тяхната работа в справянето с изменението на климата, като подчерта специалните усилия на Уилям и работата на Хари в Африка за справяне с въздействието на изменението на климата. „Като баща съм горд, че синовете ми са разпознали тази заплаха. Съвсем наскоро най-големият ми син Уилям учреди престижната награда Earthshot, за да стимулира промяната и да помогне за възстановяването на нашата планета през следващите 10 години... Малкият ми син Хари също винаги активно е насочвал общественото внимание към въздействието на изменението на климата, особено във връзка с Африка , и посвети своята благотворителна дейност това“.

Похвалата на Чарлз към синовете му дойде само два месеца след като беше обвинен, че именно той е проявявал расистко отношение към бъдещите деца на Хари и Меган Маркъл – тема, която херцозите на Съсекс повдигнаха в интервюто си за Опра Уинфри и това доведе до дълбоко обществено възмущение. Месеци наред в медиите се спекулираше кой може да е човекът от кралското семейство, изразил подобно отношение, а наскоро вътрешни хора посочиха, че това е именно престолонаследникът.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser