Преминете към основното съдържание

Принц Хари е готов да дойде във Великобритания с Меган Маркъл при едно условие

Херцогът на Съсекс нанесе поредния съкрушителен удар по родината си, въпреки трудния момент в кралското семейство.

На 17 януари принц Хари направи официално изявление за първи път от много време. Внукът на Елизабет II каза, че планира да съди правителството на Обединеното кралство, ако то не му осигури охрана. Херцогът на Съсекс спомена, че за пътуването си до родината си е готов да плати за услугите на Скотланд Ярд като ескорт, а в случай на отказ няма да посети страната и ще заведе дело.

„Принц Хари и Меган Маркъл са загрижени за безопасността на семейството си. Те твърдят, че през последните години са получавали заплахи от екстремистки характер, така че имат нужда от лична защита. Те са готови да платят за услуги в частен формат, което предложиха да направят през 2020 г. за евентуално пристигане в страната по Коледа. След като получиха отказ от правителството и Скотланд Ярд, те отмениха пътуването си до Великобритания." (официален представител на принц Хари)

Говори се, че принц Хари и съпругата му обмислят посещение във Великобритания за годишнината от управлението на Елизабет II. Хари е обиден, че правителството не разглежда херцога като официален член на кралското семейство и е готов да наеме адвокати. Скотланд Ярд обаче вече даде отговор по този въпрос, като каза, че няма да предоставя охранителни услуги на "звезди от шоубизнеса".

„Унизително е, че принц Хари се опитва да плати услугите на официалната полиция, сякаш сме някакво частно охранително бюро. Нямаме свободни хора, които седят без работа и чакат някои холивудски знаменитости, които да ги наемат. Искането на принц Хари е равно на желанието да се унижи Скотланд Ярд, това е недопустимо. Той иска специално отношение към себе си, но се е отказал всички кралски правомощия. Това беше негово решение."

Според някои доклади денонощната охрана на принц Хари, Меган и Арчи е струвала на британските данъкоплатци един милион паунда годишно.

Конфликтът се зароди, когато принц Хари не получи защита по време на откриването на паметника в чест на принцеса Даяна. Тогава херцогът започна преговорния процес и каза, че иска да покаже на децата си втората им родина. Желанието му обаче не трогна членовете на правителството - принцът получи отказ, въпреки изразената готовност да плати за услугите на полицията.

Реакцията на британската общественост не закъсня - представители на медиите изразиха недоволство от факта, че принц Хари завежда дело в труден за кралицата период, в който Нейно Величество тъжи за починалия си съпруг, а синът й, принц Андрю, е обвинен в тормоз и лишен от титли и кралски задължения. Кралските експерти обаче смятат, че херцогът и херцогинята на Съсекс са действали умишлено именно в този момент.

„Няма съмнение, че са чакали точно този момент, когато обстановката в двореца е напрегната до краен предел. (Пиърс Морган в интервю за британската телевизия за закуска)

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser