Преминете към основното съдържание

Пристрастени ли сте към стреса?

Пет признака, които доказват, че не знаете как да живеете без стрес
© Shutterstock

Много от нас са истински стрес наркомани. Живеем живота, който си мислим, че трябва да живеем. Оставаме след работа в офиса, защото смятаме, че така ще си улесним живота, а е точно обратното. Печелим пари, за да си подобрим живота, а това ни лишава от свободно време, в което да осъществим тези намерения. Свободното си време запълваме с телевизор и компютър, а в разговорите си с приятели не спираме да се оплакваме. Признайте си, че ви е познато!

За щастие това са навици, а те се променят. Преди всичко обаче, необходимо е да разпознаете дали сте пристрастени към стреса. Ето признаците за това.

1. Оплаквате се прекалено много.

От семейството, от работата, от живота като цяло – оплаквате се от това почти във всеки разговор с приятели. Трудно ви е да се фокусирате върху положителните страни на живота, което ви кара да се чувствате така, сякаш живеете по-трудно в сравнение с останалите.

2. Нямате никакво свободно време.

Винаги сте заети? Трудно планирате каквото и да било? Движите се на автопилот от задача към задача? Може би си мислите, че пълният график е знак за успех, но той води до непосилна умора. Вследствие на това не успявате да се насладите на хубавите моменти в живота си. Не успявате да се изключите и да останете в настоящия момент.

3. Вярвате, че нещата не са добре, но финалът им ще е добър.

Мислите ли, че ако работите усилено сега, по-късно ще сте добре и щастливи? Пристрастените към стреса обикновено гледат повече в бъдещето и не осъзнават, че всъщност имат контрол върху това, което се случва в настоящето. Забравят да се концентрират върху това, което се случва в момента и което ще определи бъдещето ви.

4. Отношенията ви с близки хора страдат.

Трудно ли поддържате приятелствата си във времето? Възможно е да не успявате да обръщате внимание на отношенията си с близките, защото сте прекалено заети с работа и с изпълнението на задачите си. Притеснявате се, че все нещо трябва да преместите в графика си, а така се чувствате виновни, че си губите времето.

5. Забравили сте какво ви носи щастие.

Можете ли да си спомните кога за последен път сте си взимали почивен ден, за да се наслаждавате на нещо, което ви носи радост? Пристрастените към стреса не си признават какво ги прави щастливи, защото са притеснени от това какво следва по-нататък. Не си позволяват да си отделят достатъчно време, за да не поемат отговорността да го запълват със щастие.

Ако познаете себе си в поне три от изброените признаци, време е да пристъпите към действие – освободете се от задръжките си и бъдете щастливи! 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser